УКРАДЕНА МАКЕДОНСКА АРХЕОЛОГИЈА

                                                                                              

    [1]

       Кратерот од требенишките гробници што сега се наоѓа во Белград. Таков е и кратерот од Демиркаписко кој очекуваме да биде вратен од САД

                             Kратерот од кнежевската гробница во Корешница, Демир Капија .

 Иако подолго време се обидуваме да го вратиме кратерот, за кој точно се знае дека е нелегално изнесен и продаден во САД, кратерот од демиркаписка Корешница, датиран на 6 в. пр. н.е., веќе подолг период е дел од приватната колекција на семејството Шелби, поради што постои и ризик од неуспех во операцијата враќање дома.

Кратерот е ископан од кнежевска гробница во Демиркаписко, со димензии 4 х 5 метри, богата со предмети слични на погребната опрема од требенишките гробници во Охрид. Сите предмети, заедно со кратерот, биле диво ископани, според сознанијата, во 1996 година, а изнесени од Македонија во 2002/2003 година.

Македонските власти дознаваат дека овие предмети преку српска дилерска врска, на аукциска куќа во Лондон и ги понудила швајцарска фантомска фирма. На аукцијата во Лондон кратерот го купува брачната двојка Шелби. По смртта на сопругот, жената го изложува на аукција во Хјустон, но тој не може да се продаде, бидејќи не е заведен во каталог и не му е наведено потеклото. Оттогаш трае процедурата за неговото враќање.

      [2]

            Андриск бил човек кој во 150 п.н.е. тврдел дека е син на Персеј и го барал престолот на Македонија како  Филип ШЕСТИ . Ова била причината за Четвртата македонско-римска војна во која Андриск бил поразен од страна на Римјаните, и Македонија била ПОДЕЛЕНА НА 4 РЕПУБЛИКИ-ДЕЛА И припоена кон Рим во 148 п.н.е.

 

Андрикc - Филип ШЕСТИ

 

       Археолошки наод  од бронза од околијата на Неготино пронајден од нелегални копачи. Наод кој е веќе надвор од Македонија.

 

 

 

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ ☼ MAKEDONIAeSE.com ☼ Сите Права Задржани

Македонија е СЕ ☼ Партија на Народот на Слободата ☼ МС ПНС
Историја на Македонија
Македонија

Makedonija

Macedonia

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Contatore utenti connessi