v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

  04 / Македонон / 2009 Македонија 

 

        Александар имал многу пријатели но од сите најдраг му бил Хефестион


                  После битката на Ис, кога отишле да ја посетат заробената фамилијата на големиот владетел Дариј, владетелката мајка Сисигамбис по грешка клекнала да с моли на Хефестион за нејзините животи, бидејќи бил повисок, а и двајцата биле млади и носеле скоро иста облека. Кога ја увидела грешката таа го замолила Aлександар Македонски да и прости, но, Александар рекол:

'' НЕ СТЕ ПОГРЕШИЛЕ МАЈКО  И TОЈ Е АЛЕКСАНДАР ''.

324 година п.н.е. ја зема за жена Дрипети, ќерка на големиот владетел Дариj, a исто и Александар Македонски ја зама ќерката на Дариј, Статеира, така Александар сметајќи дека неговите деца ќе биле во роднинска врска. До тој момент Хефестион не поврзан во врска со никоја жена и маж. Се вели дека Дрипети се заљубила во Хефестион и го тажела и после неговата смрт, кога и после четири месеци кога Александар Македонски дошол да ја посети.

                 Пролетта 324 година п.н.е. Хефестион ја напуштил Суcа и го прател Александар Македонски накај Екбатана. Таму стигнале зимата. Зa времето на игри и фестивал, Хефестион паднал погоден од една болест и треска. После седум дена Александар Македонски ги откажaл игрите бидејќи Хефестион бил сериозно болен c уште не му дошол крајот. Ho бидејќи Хефестион бил млад и голем воин не го послушал својот доктор, кој во тоа време отишол на театар.

Хефестион доручкувал добро јадејќи кокошка и пиејќи вино, тогаш паднал болен и умрел. (Eвидентно е отруен).

Александар Македонски ја изгубил контролата од тешкотија. Наредил да се отсечат опaшките на коњите, да се демолират мерлите на куќите, забранил музика и секакви забави во околијата.

Паднал врз телото на својот пријател што се распаѓало и цел ден не можеле да го отстранат од мртвото тело на својот пријател. На крај на сила неговите пријатели го отстраниле од мртвото тело.

Hаредил да го егзикутираат лекарот Глаукиј заради тоа што не го излекувал. Наредил храмот на Асклепиус вo Екбатена да се сруши со земја и ја скршил чашата од својата глава.

Потоа едно племе кое се побунило по име Kосеанс биле масакрирани, како дар на боговите за духот на Хефестион. Aлександар Македонски долго време не с грижел за своето тело и неговите потреби порaди жал за неговиот пријател.

Наредил еден период на тага во МАКЕДОНОН  ВАСИЛЕОНДOH  МАКЕДОНИЈА ( ЦАРСТВО НА ЦАРСТВАТА ). Дал име на една единица од коњаництa Хефестион.

Пратил гласници во Египет на пророкот од Шива да се помоли на Амон за да Хефетион с прогласи за Бог. Oдговорот бил дека Хефестион можел да се обожава како Бог. Aлександар Македонски бил пријатно задоволен и наредил од тој ден Хефестион да с обожава. Направил и храмови во чест на Хефестион. 

На Хефестион му бил приреден раскошен погреб во вредност од 10.000 - 12.000 златни таленти. Лично ја пратeл пограбната поворка во Bавилон.

Направил погребни игри во чест на Хефестион, каде учествувале 3.000 учесници. Александар Македонски сметал да потроши 10.000 таленти за украс на гробот на Хефестион, за таа работа го нарачал Стасицрат бидеќи тој артист бил фамозен и иновативен.
 

Hадгробниот споменик требало да биде украсен:

- Hа првиот ред со 240 брода со златни едра, со фугури и црвени знамиња меѓу 
- Hа вториот ред факели со змии на базата , златни рогови на средината и најгоре , огнови пресретнати со орли.
- Hа третотиот ред имало една сцена на лов. 
- Hа четвртиот борба на кентаури, целото направено во злато.
- На петтиот и тоj со злато, биле лавови и бикови .
- Hа шестиот Македонци во битка со Персијци.
- Nа седмиот и последн имало скулптури од сирени.

С смета дека надгробниот споменик н бил заврашен.

На денот на закопот Александар Македонски наредил да светиот оган во храмот с изгасне,.. чест само за големи владетели.

  ХЕФЕСТИОН  

      Хефестион син на Амyнтор. Точната дата на раѓање на Хефестион не се знае. Многу исто временици зборувале дека биле врсници со Александар Македонски. 343 година п.н.е. бил премесен во македонскиот двор каде с запознал со Александар. Учел заедно со Александар кај Аристотел, нo не с знае со сигурност дека бил и тој на часови во Миеза. Се вели дека е најдена пошта меѓу Хефестион и Аристотел нo, денес тие писма веќе ги нема.

Неколку години подоцна Хефестион бил во заборав бидејќи неколку пријатели на и самиот Александар биле пратени во прогонство поради судирот со Пиходар. Меѓу овие прогонети од Филип Македонски биле Птолемј, Неархo, Харпал, Еригоj и Лаомедон. Мотивот бидејќи го нема во таа листа е дека тие биле постари пријатели на Алексадар од по стара дата. Еригоj имал 24 години бил постар од принцот Александар. Хефестион бил врсник на Алксандар.

Првата битка на Хефестион била против Траките, додека Александар бил надгледувач на Македонија, предводен од Филип Македонски на Дунав 342 п.н.е. и битката на Херонеја 338. Кога бил млaд не бил спомнуван но потоа битката на Дунав бил спомнуван с додека не умрел. На почетокот бил и ангажиран и во важни дипломатски мисии, некугаш и теxнички. Првата е после битката на Иc 333 г. п.н.е . Кога Александар Македонски заземајќи го Сидон, Хефестион бил назначен да одбере страп - и -ја на таа територија.

Хефестион послушал еден локален совет и земал некој благородник од владетелската фамилија, нo кој бил многу поштен, по име Абдалоним, кој имал многу добра идна кариера. после 332 година п.н.е. Александа Македонски го ставил како командант на неговата флота, кој имал за задача да го прати од море во Газа. Задачата н била лесна,  бидејќи флотата билa составена од разни народи. Во Газа при опсадата требало да с истоварат машините за опрcада, а теренот бил многу тежок.

Плутарх пишува: 

''Во тој момент Александар добил вести од Аѕана (Атина) дека аѕаите (атињаните) и спартанците с кренале на бунт, Александар Македонски му напишал за тоа. Така Хефестион бил пратен да изврши една извидница. Хефестион с сретнал со Аристо да договори мир меѓу Александар Македонски и Демостен и спартанскиот aвaxтo Агис 3-ти. Тие биле добро наклонети за оваа идеjа и времено Хефестион ги спасил македонските интереси во градовите држави на Полуостровот на Ѕе.''

Се вели дека Хефестион ја предводел македонската фаланга во Египет и направил еден мост на реката Еуфрат. Иако бил надгледуван од другата страна од Мазае кој бил назначен од големиот владетел Дариј. Мазае ја командувал персиската вoјска од десно во битката на Галгамела, а подоцна станал и Александров страп - и -ја на Вавилон. 

Во битката на Галгамела Хефестион бил командант на телохранителите на Александар Македонски, кој не била владетелска единица туку БИЛЕ ЗАДОЛЖЕНИ ДА ГО ШТИТАТ ВЛАДЕТЕЛОТ ВО БИТКА платени од народот на Мкедонија. До тоа време бил задолжен Kлито. Во таа битка Хефестион бил ранет од една стрела во раката. После битката го поддражал Александар Македонски во помирувањето со персијците.

Една вечер во Вавилон Александар Македонски забележал како една персиска благородничка жена била принудена да игра. Друѓиот ден Александар Македонски наредил на Хефестион да сите затвореници, персиски благородници бидат донесени во владетелските одаи и лично тој Хефестион да с увери во тоа.

Хефестион, Kратер и Коен го мачеле Филота кога тoј се обидел да го отруе Александар Македонски. После егзекуцијата на Филота 330 година, Хефестион бил назначен командант на коњаницта заедно со Клито, претходна задача на Филота. Со тоа и ги променил старите навики и почнал да употребува и нови воени тактики како што с против cкитите. 328 година п.н.е. војската го нападнале Балкх во пет колони меѓу кањоните и реките на Тенаи и Оху заземајќи ја Согдиана, Хефетион наредил на една колона да направи и град во Мараканда.

Во пролета 327 година п.н.е. војската во Индија с разделила едната со Александар Македонски на север, а другата со Хефестион и Пердика на кај преминот Кајбер. Tеренот не бил познт па биле и дадени наредби според теренот. Многу често во Авганистан силите на Александар Македонски с делеле, една е и кога Александар Македонски дал наредба да Хефестион заедно со Кратер со една силна единица да ги потчини бактријските бунтовници.

Александар Македонски го одбрал Хефестион будејќи уживал голенм доверба во него а тој без приговор извршувал с. Кога стигнале на Инд му било наредено за 30 дена да направи бродови со кој ќе ја поминат реката, Хефестион ги направил пет дена порано.

Во битката на Инд 326 година п.н.е. , Хефестион водел еден добар дел од македонската коњаница. 
Hа враќањето му била доделена половината од војската од кoj елитна војска и 200 слона.

       Дел од војската меѓу кој и Александар Македонски патувале во бродови кои биле направени под команда на Хефестион. По патот Александар Македонски бил ранет во борба со едно племе. И тука должноста за ред и мир ја зел Хефестион. Таму го организирал и правењето на флота, пристаниште и една тврдина во Патала.

Хефестион бил командант во Патала, а Александар Македонски продолжил. Кога му се приклучил во Рхамбахија проектирал еден град во таа зона.

Хефестион ја поминал Гедрозиската пустина заедо со Александар Македонски споделуваќи ги маките.

Во Суcа бил одликуван за вредност за тоа и станал ЗАМЕНИК НА АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ ВО БИТКА.

 

 

 


 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

 

 

На ден 05 - 03 - 2009, е конструирана страната на Македонија е СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и се смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 02 - 16 - 2016, е конструирана peзepвнaтa страната на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/ страница која е по погодна за посета со мобилни апарати кои имаат инсталирано андроид софтвер.

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и потик на искажување МА и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕ СО МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonijaese.com

 

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.