v

v

MAKEDONON

         ПОЧЕТНА

 

v

v

v

MAKEDONON

 

 

 

МАКЕДОНОН

v

 

 

MAKEDONON

MAKEDONON

v

 

 

MAKEDONON

MAKEDONON

 

 

                Можете да имате темелен дeл од Македонската историја, во вашата лична библиотека,
''КОИНОН  МАКЕДОНОН Македонското Писмо'' - Македонска книга како господ ја познава, по цена од 20 € (дваесет евра), во денарска противвредност во зависност од курсната листа, за да сé одбраните од странците кои сакаат да нѝ го продадат македонското, како нивно.
Во моментот книгата é достапна во ''PDF'' датотека
како веб книга, достапна и на ''USB'' меморија ѝ може да ви биде испратена по пошта или ''карго експрес'' на вашата домашна адреса, на тој начин ќе помогнете ѝ за изработка на други вредни книги, значајни за Македонската историја. ''PDF'' датотека e многу повеќе препорачливa, за компјутер и мобилен уред, зошто има линкови во книгата кои ќе ве упатуваат во историската страница на МАКЕДОНИЈА Е СЕ, која é мoнгу обемна: http://www.makedoniaese.com/Istorija_na_Makedonija.htm
Исто секоја ,,веб'' надградба на книгата ќе е бесплатна, засекогаш, книгата ќе се надоврзува, со тек на времето, во тоа нема сомнение.

Во ''PDF'' датотека книгата ја имате на дофат во било кој момент, на вашиот компјутер, мобилен уред и итн..

                Книгата може да ја платите преку банкарска трансакција, но и електронски преку  ''Pay Pal'' или со кредитна картичка, испратете го вашиот е-маил на нашата контакт е-маил адреса, на тој начин ќе ги добиете сите потребни дополнителни информации за нарачка на книгата со ознака: ''КОИНОН МАКЕДОНОН''.

Mногу бргу книгата ќе биде достапна ѝ во печатена форма, веќе преведена на англиски јазик ѝ достапна во ''PDF'' датотека како веб книга, евентуално ќе биде достапна и некој друг јазик.

Доколку сакате може да ѕирнете и да сé уверите во оригиналниот стил и едукативната содржина од национално значење на книгата:                           >>>> ТУКА <<<<<

 

НАРАЧАЈТЕ ЈА КНИГАТА                                                                           КОИНОН МАКЕДОНОН    ☼  МАККЕДОНСКОТО  ПИСМО       преку банкарска трансакција со кредитна картичка или ''Pay Pal'':

По цена од 20 € (дваесет евра), во денарска противвредност во зависност од курсната листа

Штом ги уплатите сретствата во рок од 48 часа (работни) или што é можен пократок рок, ќе ви биде испратен линк од книгата каде што може да ја симнете преку електронската адреса што ја имате ооставено при уплаќањето.
Доколку сакате линкот од книгата да ви биде испратен на друга е-маил адреса, тоа треба да ни го соопштите дополнително.

НАРАЧАЈТЕ ЈА КНИГАТА                                                                           КОИНОН МАКЕДОНОН    ☼  МАККЕДОНСКОТО  ПИСМО       преку ''Pay Pal QR'' код:

По цена од 20 € (дваесет евра), во денарска противвредност во зависност од курсната листа

Штом ги уплатите сретствата во рок од 48 часа (работни) или што é можен пократок рок, ќе ви биде испратен линк од книгата каде што може да ја симнете преку електронската адреса што ја имате ооставено при уплаќањето.
Доколку сакате линкот од книгата да ви биде испратен на друга е-маил адреса, тоа треба да ни го соопштите дополнително.

НАРАЧАЈТЕ ЈА КНИГАТА                                                                           КОИНОН МАКЕДОНОН    ☼  МАККЕДОНСКОТО  ПИСМО     преку  банкарскa трансакцискa сметкa  во MKД (денaри) и податоци oд банкaтa:

По цена од 1200 денари (илјада и двестe денари)

 

Комерцијална банка АД Скопје

Ул. Орце Николов бр. 3, 1000 Скопје, Македониja

Бенефициер: ВИКТОР СТОЈКОВ

Бpoj нa трансакциска сметка: 300057029810175

 
 

При овој начин на плаќање на книгата треба да сé најавите на нашите официјални електронски контакти info@makedonijaese.com или info@makedoniaese.com и да ни кажете на кој е-маил адреса да ви ја испратиме книгата. Штом ги уплатите сретствата за да добиете на време, испратете фотографија од уплатницата за да не чекате додека стигнат финансиските сретства на банкарската сметката, во рок од 48 часа или што é можен пократок рок, ќе ви биде испратен линк од книгата каде што може да ја симнете преку електронската адреса, што ќе ни ја соопштите вие, повторувам овде мора да дадете валидна електронска (е-меил) адреса.

НАРАЧАЈТЕ ЈА КНИГАТА                                                                           КОИНОН МАКЕДОНОН    ☼  МАККЕДОНСКОТО  ПИСМО       ПО ПАТ НА Е МАИЛ:

- info@makedonijaese.com

- info@makedoniaese.com

 

b

                 Доколку н можете да ја нарачата книгата, од било која причина, надоврзете го вашете знaење за Македонското писмо ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', во продолжение, подолу: 

 

 ??????? ???? ?????????

'' Aко малото лавче расте меѓу овци, кога ќе порасне, ќe биде само една голема овца'' - василеос Македонон Филипoj

 

  02 / Беритac / 2022 Македонија

ОВА ПИСМО Ѐ МАКЕДОНСКО

ОВА ПИСМО Е МАКЕДОНСКО - Македонсктo писмо - KOИHИ 

ОВА ПИСМО Ѐ МАКЕДОНСКО - МАКЕДОНСКОТО ПИСМО - КОИНОН МАКЕДОНОН        

   Македонска интерпретација на името на старомакедонскиот збор:

''КОИНИ'' - КО И НИ - како ѝ ние:

КО - како (''ко'' старомакедонски збор), 

И - и

НИ - ние (''ни'' старомакедонски збор).

''КОИНИ'' - англиската верзија ''koine'', é бидеjќи англичаните на последната буква ''i'', читаат ''e'', во преписите сé изгубиле.

          Следејќи ги кованиците и буквата ''Ѕ'' - Ѕе, дојдовме до многу значајно откритие, а тоа é дека македонскиот владетел, василеос Амjнтaој (нé Аминта, зошто е погрешно прочитaно) ПРВИ, таткото на Александрој (Александар) ПРВИ, веќе го користел писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' пред својот син и наследник на своите кованици, значи теоријата дека писмото потекнува од времето на Коинoн (Коин), е сé поблизу. Македонскиот владетел Василеос Амjнтaој ПРВИ своите кованиците ги потпишувал со името на богот на светлината Ѕe, буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ или Ѕe.

           МАКЕДОНСКОТО ПИСМО ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', МАКЕДОНЦИТЕ ГО УПОТРЕБУВААТ 100 ГОДИНИ ПРЕД АЅАЈЦИТЕ (ДАНАЈЦИТЕ), докажано на кованиците од времето на македонскиoт василеос Амjнтaој ПРВИ, таткото на македонскиoт владетел василеос Александрој ПРВИ.

Грците денес, кои немаат никаква културна, религиозна, антрополошка или јазична поврзаност со ''данајците'', тврдат дека тие го измислиле писмото, но, нé е така, имаме докази декa лажат.

Македонците ја заштитувале својата култура и писмо преку кованиците, доказ е и оваа кованица од рано - римското ропство (една автономнa територија), тие кованици сé доказ дека писмото е во чест на македонскиот владетел Коинон, бидејќи го содржат целото негово вистинско име:

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

КОИНОН МАКЕДОНОН . В (василеос) . НЕО. -  КОИН ОН (подвлечено со црвено), МАКЕДОН ОН.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Правилно име на писмото е: ''К?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? IN?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? N   MAKEΔ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? NΩN'' - КОИНОН МАКЕДОНОН.

Името на писмото - КОИН ОН, македонците кога сакале да изразат уникат, ставале и ги нагласувале важните именки на крајот од името, со зборот: ОН - тој, а другото име е: МАКЕДОН (Нашиот македонски епски предок, детето на Големата Мајка - МА) ОН - тој, оттука доаѓа: КОИНОН МАКЕДОНОН - ПИСМОТО НА КОИН МАКЕДОНЕЦОТ - Писмото на Коинон од Македонија.

За жал земам пример од кованица од римско ропство, но сепак каде македонците имале мала автономија, каде го величеле патриотизмот и се обидувале да ја зачувуваат својата култура и етничката посебност, сé додека не ја изгубиле слободата дефинитивно.
Друг веродостоен цврст доказ од времето во моментот немам, ако има ќе покажеме.

Коинoн (Коин) e ВТОРИОТ владетел на Македонија од 3 - та генерација, владеел од 778 до 750 п.н.е..

Значајно за времето на владеењето на василеос Коинoн е тоа што почанлo да се употребува во Македонија писмото/азбуката КОИНОН МАКЕДОНОН:

Нас не интересира ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' писмото од времето на василеос Коинон, од 800 - та година п.н.е, до Филип ШЕСТИ, не понатаму, нормално е дека сé разликува од другите видови на азбуки ''коинон'', зошто тоа е тоа, оригиналното:

КОИНОН МАКЕДОНОН ☼ МАКЕДОНСКОТО ПИСМО  

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

КОИНОН МАКЕДОНОН ☼ МАКЕДОНСКОТО ПИСМО

Азбуката опстојува горе долу, уште од  800 - та година п.н.е., време кога на македонскиот престол бил владетелот Коинoн (Коин) и така во чест на неговото име,  азбуката é наречена по неговото име - КОИНОН МАКЕДОНОН. Како доказ e и буквало исковано името на писмотo на македонските кованици, за жал како доказ (моментално) сé македонските кованици од римско ропство. 

''Грам Ма'' (Г - третата буква во писмото КОИНОН МАКЕДОНОН) ''писмото на Ма'', или ''пишувај на Ма'' (Божицата Мајка, мајката на сите богови), но ако го анализираме зборот ''грам'' - г Ра м - ''големиот Ра м '' исто така древен бог на Сонцето кој сé обожавал ѝ на целиот Македонскиот Полуостров и пошироко, нé само во Египет, доаѓаме до заклучок дека писмото é многу подревно, од 800 година п.н.е., за жал нé можеме да ја прецизираме точната дата на создавањето на писмото.
Писмото му било предадено на македонскиот владетел василеос Коинон Македонон (тој Македон) оттука ѝ името на писмото, а тој како влијателен ја раширил употребата на писмото низ сите административно-религиозни центри низ цела Македонија, подоцна и до Делфи (Де лфи - богот лфи - богот Д збори) кој бил главен регионален религиозен центар, тaка писмото постанало универзално религиозно писмо.
Секоја буква (тие поосновните) од писмото é во чест на некое древно божество, затоа тоа писмо é религиозно-административно писмо.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

И францускиот лингвист Жан-Франсоа Шамполион во својата книга „Апстракт за хиероглифскиот систем“ потврдува дека писмото  ''коини'' - ''koine'' - КОИНОН МАКЕДОНОН е Македонско,  но, не само тоа, туку тој потврдува дека јазикот напишан co писмото ''црти и реси'' (Средниот текст од Каменот од Розета) é македонски, што ја потврдува вистината за македонскoтo писмo.

Жан-Франсоа Шамполион (француски: Jean-François Champollion; 23 декември 1790 - 4 март 1832) - француски научник, филолог и ориенталист.

Шамполион го дешифрирал египетското хиероглифско писмо врз основа на претходните истражувања од Атанасиус Киршнер, Силвестер де Саси, Томас Јанг и др. Шамполион успеал да преведе делови од Каменот од Розета во 1822 година, докажувајќи дека пишаниот египетски јазик бил сличен на коптскиот и дека системот на пишување бил комбинација од фонетски и идеографски знаци.

Во 1809 година станал асистент на универзитетот во Гренобл на катедрата по историја. Неговиот интерес за ориенталните јазици, особено за коптскиот, довело до тоа да му биде доверена задачата да го дешифрира тогаш неодамна откриениот Камен од Розета и ги поминал следните две години (1822 - 1824) на оваа задача. Во својот труд од 1824 година „Апстракт за хиероглифскиот систем“ ги дал основите на она што подоцна станало основа на современата египтологија.

 

 

Историчарот Диодор го пишува следното:

 

''Кадмус (или Кадмо кој бил феникиец и основач на градот држава Ѕева, нé ''Теба'', зошто е погрешно прочитано), го донел феникиското писмо во Ксенија (Јонија е латински термин - земја во Ѕеника - Мало Азија), каде му додаваат 5 нови додатни знаци.
Аѕајците (данајците според Каменот од Розета, т.н. ,,антички атињани'' но после 40 п.н.е.) од Аѕена (Атина после 40 п.н.е.) 403 година п.н.е. го применуваат тоа писмо и додаваат 2 нови додатни знаци (букви). ''
(110 III стр. 305)

Taкa твpдaт, но лажат, писмото aѕајците го презедоа од Македонија и нé додале ништо, има докази за тие лаги.

*** Уште повеќе, Кадмо ''не донел'' ништо, ѕеванците (нé ''тебанците'' е погрешно прочитано) и тие го користат писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' на кованиците, но, не се знае точната дата (моментално) кога го примениле писмото за нивни потреби..

 

Cоодветни
феникиски
букви
   
English       букви      
Aleph Алеф Alpha     A      
Beth Бетх Beta     Б        
Gimel Гимел Gamma     Г        
DalethДалетш Delta     Д        
HeXe Epsilon       E    
Zayin Заиин Zeta     З      
Heth Хетш Eta     e,        
Teth Тетш Theta     Тш      
Yodh Иодш Iota     И      
Kaph Капш Kappa     К      
LamedhЛамедш Lambda       Л    
Mem Мем Mu     М    
Nun Нун Nu     Н    
SamekhСамекш Xi       X      
Ayin 'Аиин Omicron       o    
Pe Пе Pi       П    
Res Pecш Rho     P        
SinCин Sigma     C    
Taw Тав Tau     T    
Waw Вав Upsilon       ипсилон        
Ayin 'Аиин                
Omega       O        
             

Феникиското писмо

 

 

Малку загревање

 

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????
Оваа феникиска кованица од периодот 170 - 60 п.н.е. и буквата ''Heth'' - Хетш (Eta), ако се направи споредба, со вистинската коинон буква ''Н'' (Ета), сé докажува дека писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' é далеку подревно од ''феникиското писмо''. Феникискотo писмо (погоре) é копија на македонскотo писмо ''КОИНОН МАКЕДОНОН''. Можеби феникијците имале некое друго писмо, кое е постаро, но тоа нека го докажуваат тие.


Кованици од Феникија - Вјвлон (не Библос):

Во персиска окупација градот го користи писмото ''црти и реси '' - демотско писмо, доказ е оваа феникиска кованица од персискиот период.

Исто и по ослободувањето на Феникија од страна на Македонската фаланга предводена од македонскиот владетел Василеон Александар Македонски 333 п.н.е, градот Вјвлон го користи писмото ''црти и реси '' - демотско писмо, доказ е оваа феникиска кованица од тој период, кованица од Феникија - Вјвлон.

Но во римска окупација, градот Вјвалој (Вјвлон) го користи писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' и го открива името појасно за објаснување, сé разбира на писмото, за кое зборуваме, доказите сé ковани, не можеме да погрешиме.

         Потоа, градот Вјвлон преминува во ВЈВЛОС и со реформите на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' прераснал во БИБЛОС и итн, како доказ ја користиме оваа кованица од римско време.

Ѕеванците (т.н. ''тебанци'', името им е погрешно прочитано) кои потекнуваат од Феникија, во 1400 п.н.е година немале ''КОИНОН'' азбука 100% сигурно, зошто таа азбука сé користи после 800 година п.н.е, официјално - азбука во чест на македонскиот владетел Коинон.
         Кадмусовата палата во Ѕева, град држава уништен од Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски, е откриена и потекнува од времето околу 1400 г. п.н.е или нешто подоцна.
Полека, полека сé откриваат, фалсификатите. Феникијците, попрецизно нивните ѕеиски (европски) сродници - ѕеванците, нé ''пренеле'', туку ''презелѐ'' писмо во тоа време ѝ e ''КОИНОН МАКЕДОНОН''
писмото.
         Според историчарот Диодор феникијците го преземаат древното македонско писмо од Илион - Земјата на богот Ил - богот на Сонцето (земја во Ѕеника - Мало Азија) и го користат за свои потреби.
Илион подоцна преименуван во ''Троја'' од аѕајците (данајцитe), приказната (книгата) копирана за нивни потреби после 403 година п.н.е. никако пред тоа, од познатата македонскa книга ''Илиада и Одисеј'' (Војната во Илион и Одисеј ''одам по морето'' - патувањата по морето), омилената книга на македонскиот владетел Василоен Александар Македонски.
Народот од Или (Ил - името на градот ) ада (ј - ада ''јадам'' - војна) é од македонско потекло или таканаречени венети.

         Писмото "КОИНОН МАКЕДОНОН", испадна изненадувачки многу практично и стабилно од тоа што изгледаше, ги има сите букви, како во нашата ''Македонска кирилицата'', нé ја најдов само буквата ''Ќ'', за сега, но мора да сé следат некои правила за да сé прочита правилно.
         Македонците комбинирале и дуплирале букви за да дојдат до саканиот глас - слог или буква, како денес со ''Македонската латиница'', како на пример:
''ВАСИЛИСС (сс = ц - дупликација)АС'', нé ''б''асилцас'', туку, василцас (сé однесува на света владетелка), друг пример:
''БЕ (пе = бе - комбинација) ЛЛАС'' - Белас и ред други примери, потоа зависи и од дијалектите во Македонија.

PЕОН ОРЅАГО, многу интересна кованица

'' '' БЕЛАС ЅЕРА - Светлиот град на двете сонца Ѕе и Ра, според мене ова е натписот на изгубениот град т.н. ''Бела Зора''.
Како потврда за ''ѕера'' é и селото Цера што всушност вистинското име му било ''Ѕера'', кое докажува дека е меѓу најантичките населби денес сé уште населени во Македонија, село кое сé наоѓа на cевероисток од археолошкиот локалитет ''Бела Зора'', изгубениот град кај селотo Кежје - Овче Поле.
Сега останува да сé пронајде натпис на античкиот град.
Велес е градот изграден по разрушувањето на градот ''Бела Зора'' од страна на римјаните, значи преживеаните жители (ист случај како со Араклеон, но овој пат рaзрушен од скитите (но и порано од римјаните во времето на војната со македонскиот владетел Берсеос (Персеј), една римска легија го ограбила градот), го изградиле вториот град ''птол'' од камен, БИ (''BI'') - вториот на латински (П')ТОЛ А- раклеон), отишле да живеат во ВЕ(ПЕ)ЛЕ (А)С - Велес.

01/ Артемидион / 2023

И покрај сите теории сепак градот:'' '' - ВЕЛАС ЅЕРА, две ''Л'' означувaат тврдо ''Л'' , си ја задржал базата на името до ден - денес,''Велот на Светлината'' или ''Mојот Вел на светлината на двете сонца'', можно е првобитно градот да сé именувал ВЕЛАС РА, потоа да го надополнилe името со ЅЕ, ВЕЛАС ЅЕРА, тоа може да го дознаеме 100% само со точниот натпис на градот.

Kако постанал ''Белас'',.. ?, Тоа е кога со реформите на Рим по 40 - та година п.н.е., на писмото ''КОИНОН МАКЕОНОН'', é кога буквата '' В'', прерасна во ''Б'', оттука: '' '' прерасна во ''БЕЛАС ...''.

Значи велешани си го задржиле името на градот и покрај сé, останува само да сé најде оригинален натпис на името на градот од древно (македонско) време. Како што знаеме велешани ''додавале'' додавки на името на градот во чест на политичари,.. или религиозни личности во минатото, така било и порано, но базата на градот останува иста, Велас = Велес - Вел ''ес'', само тоа ''ес'' é остаток од римско, македонско оригинално било ''ас'' - јас, значи ВЕЛАС - од десно на лево, ''јас велот'' или ''мојот вел'' - ВЕЛАС или ''бел ас'' - белиот јас.

          Следејќи ги кованиците и буквата ''Ѕ'' - Ѕе, дојдовме до многу значајно откритие, а тоа é дека македонскиот владетел, василеос Амjнтaој (нé Аминта, зошто е погрешно прочитaно) ПРВИ, таткото на василеос Александрој (Александар) ПРВИ, веќе го користел писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' пред својот син и наследник на своите кованици, значи теоријата дека писмото потекнува од времето на македонскиот владетел Коинoн (Коин), е сé поблизу.

Македонскиот владетел Василеос Амjнтaој ПРВИ своите кованици ги потпишувал со името на богот на светлината Ѕe, буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ или Ѕе.

Значи ''ковано'', докажанo.

Jа најдовме, буквата '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ на кованици, многу ретки, многу важни, кога на македонскиот престол во Македонија бил василеос Македонон Филипој со буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ или Ѕе.

MA (на горната кованица) и ЅE (на долната кованица)

ФИЛИПОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE     

 ВАСИЛЕОС МАКЕДОНОН ФИЛИПОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE

Hајдовме кованици многу ретки, многу важни, од времето на ВАСИЛЕОНДОН МАКЕДОНИЈА и од Bасилеон Македонон Александрoj со буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ или Ѕе.

АЛЕКСАНДРОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE

АЛЕКСАНДРОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE

ВАСИЛЕОН МАКЕДОНОН АЛЕКСАНДРОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE

ВАСИЛЕОН МАКЕДОНОН АЛЕКСАНДРОЈ '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅE, величенствена кованица на Македонскиот господар на господарите

Писмото "црти и реси" е исто од тој период било попрактично за Македонците (од владетелската лоза на Птолемаиој во Египет, но и да сé раздвојат при државните и религиозните писмени комуникации од останатите народи, кои ги владееле во Египет и пошироко), додека денешната Македонска кирилица é совршенство од азбука.

Каменот од Розета é "смрт" за сите негации од страна на нашите непријатели, зошто и од таму може да сé докаже дека нашиот јазик, букви, гласови сé исти непроменети од древно време, зошто нашите непријатели уништија сé, посебно грците и нивните измеќари денес, продолжуваат со културното разбојништво, затоа ''каменот'' е многу незгоден, па, го кријат.

Во вистинското македонско писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН", пред римско ропство, ја има и буквата         '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, нашите "јазичари" тврдеа дека ја има само во "Македонската кирилица", но, нé е така, таа е многу древна буква, само знаците сé различни.
Буквата '' Ѕ '' ја има и во писмото "црти и реси" така наречено "демотско писмо" и двете писма сé на Каменот од Розета.

Нé треба да ве буни ако не ги разбирате повеќето од зборовите на третиот текст, зошто тој текст е наменет за данајците, а некои зборови ги разбираат грците, кои немаат никаква релација со данајците, тој "текст'', нé бил наменет за Македонците, туку средниот текст од Каменот од Розета, бил наменет за Македонците.

Буквата "Ѕ" нé ја среќаваме само кај некои кованици од Александар Македонски, таа буква "Ѕ" ја среќаваме и на третиот текст од Каменот од Розета, некои примери:

- на 2 - ри и 5 - ти ред, прва буква "Ѕ" - '' '' - ЅЕОЈ,

- на 7 - ми ред, прва буква "Ѕ" - '' '' - ЅЕОН и итн.

Некој ќе каже тоа е буквата "З" оттука "зеон", не сé грижете ја има и буквата "З" можеби единствената буква во текстот, но ја има и тоа е на 45 - ти ред , 15 - та буква по ред,  "З" - '' - З.

Значи во текстот ја има буквата коинон "З" но нé "Z", ''Македонската на Цутот'' или ''латинскaта'', (писмото на Цутот и ''КОИНОН МАКЕДОНОН сé две различни писма) таа сé појавила во писмото "КОИНОН МАКЕДОНОН", кога се појавија "римјаните" на нашите простори и ја избришаа буквата         '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - "Ѕ" и некои други во писмото.

Еве зошто го криеле "каменот".

 ЅЕОН- '' '' - ако сé чита според грчките лаги и нивните измеќеари, би требало да се прочита: ''ТХЕОН'', во тој случај како постанал ''зеус'' ?,.. значи се открива лагата на фалсификаторите. Додавајќи, ''МА'' (името на Големата Mајка) на ''ТХЕОН'' или ''ТЕО'', доаѓаме до религиозното христијанско име: Матео или Матеј, оттука забележуваме откога ''изникна'' тоа име, сé разбира на фалсификат или како го викаат ''новото учење '' или религија (сé мисли на примери пред xристијанството).

Во писмото "КОИНОН МАКЕДОНОН", во пишаните дела ги има и "Џ" и "Ш" малку e тешко да се докаже, сепак има примери, ги имаме индивидуирано, буквата - "КОИНОН МАКЕДОНОН" - '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, е лесно да се докажува благодарејќи на богот на светлината Ѕе, и Македонските владетели меѓу кој еден од најистакнатите и најсветлите Василеон Александар Македонски, помогналe со кованиците, а Птолемаиој - '' Тој на кого боговите му сé восхитиваат'', со Каменот од Розета, сигурно во некоја друга прилика, за другите букви.

Буквата '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ ја има и на многу други пишани артефакти, а зборовите сé Македонски.

Писмото "КОИНОН МАКЕДОНОН" е многу посовршено од тоа што се предпоставува, истражувајќи го.

Клинестотото писмо е енигма (сé разбира не за сите) сепак é најдено на територијата на Македонија, сé употребувало исто во Македонија во одреден период и многу, многу, други писма сé уште запишани по карпите на Македонија од древниот период.

Нас не интересира ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' писмото од времето на Македонскиоте владетели василеос Коинон, од 800 - та година п.н.е до Филип ШЕСТИ, нé понатаму, нормално е дека се разликува од другите видови на азбуки ''коини'':

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

AГA ЅЕ ТJX Е

АГА ЅЕ ТУКА Ѐ

(Aге - името на светата коза и градот, значи нé ''Еге или ''вергина'',
туку Ага)

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

Македонците светата коза Ага ја обожавале и во христијанството

Базилика на Сан Витали, Равена, Италијa

 

КОИНОН МАКЕДОНОН ☼ МАКЕДОНСКОТО ПИСМО  

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

КОИНОН МАКЕДОНОН ☼ МАКЕДОНСКОТО ПИСМО

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

БРОЕВИТЕ КОИНОН МАКЕДОНОН

Друга важна работа за азбуката - КОИНОН МАКЕДОНОН, e дека некои букви од писмото ги означуваат и броевите.

 

Кованици од Македонскиот владетел Василеос Амjнтaој ПРВИ

  

Кованица од Василеос Александрој (Александар) ПРВИ  владетел на Македонија од 498 п.н.е до 454 п.н.е..

 Писмото ''КОИНИ'' е Македонско.

    ''Македонците, докажано на кованици од времето на Mакедонскиoт владетел василеос Амjнтaој (Аминта) ПРВИ, таткото на василеос Александрој (Александар) ПРВИ, македонскитe владетели, официјално за потребите на македонскиот двор го употребуваат писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', најмалку 100 години пред аsајцитe (данајцитe, таканаречените „антички aтињани“).
Аѕенa (данајскиот град-држава, т.н. „Атина“), дури во 403 година п.н.е, за време нa реформите нa аѕајскиот тиpaн Евклид, гo воведува  пиcмo ''КОИНОН МАКЕДОНОН''.

Извор: 

Докази за аѕајските реформи 403 година п.н.е:

''(Папаставроу, 1972, 61).

Note: 
Sophocles: The Oedipus Coloneus. 3d ed. 1900 by Sophocles, Sir Richard Claverhouse Jebb. p. 4.
(EN) A.J. d'Angour, Archinus, Eucleides and the reform of the Athenian alphabet, in Bulletin of the Institute of Classical Studies, vol. 43, 1999, pp. 109–130.
(EN) J. Bottero, C. Herrebschmidt e J.-P. Vernant, Ancestors of the West: Writing, reasoning and religion in Mesopotamia, Ellen and Greece, Chicago-Londra, 2000.
(EN) A.J. Colaiaco, Socrates against Athens: Philosophical trial, New York-Londra, 2001.

References: 
Sophocles: The Oedipus Coloneus. 3d ed. 1900 by Sophocles, Sir Richard Claverhouse Jebb. p. 4. (Cf. Micon was [the Archon of] 402 BC, Callias of [the Archon of] 406 BC. Between them came Alexias (405), Pythodorus (404, the Anarchy), and Eucleides (403).)
D'Angour, A.J. (1999). "Archinus, Eucleides and the reform of the Athenian alphabet". Bulletin of the Institute of Classical Studies. 43: 109–130. doi:10.1111/j.2041-5370.1999.tb00481.x.
Bottero, Herrebschmidt & Vernant (2000). Ancestors of the West: Writing, reasoning and religion in Mesopotamia, Ellen and Greece. London: UK: University of Chicago Press. ISBN 9780226067162.
Colaiaco, A.J (2013-04-15). Socrates against Athens: Philosophical trial. New York, NY: Routledge Publishing Ltd. ISBN 9781135024932.''

*** Во горе наведените докази градот државa Аѕена, жителите на градот - аѕајците односно данајците сé именуваат како: ''градот државa Атина'' , жителите на градот државa Атина - ''атињани'', односно ''антички грци'' или ''хелени '', но тоа сé подоцнежни римско - латински термини непознати за античките народи и Македонците.

Доказитe за името на ''данајците'', дека нé се именувале ''атињани'' или ''антички грци'' и итн, во 403 година п.н.е сé на Каменот од Розета, обработени на страницата на Македонија е СE, линк:

'' http://www.makedonijaese.com/Kamenot%20od%20Roseta.htm .''

Во однос на доказите за вистинското име на градот држава Аѕена, а името на жителите им било ''аѕајци'' и дека é погрешно именуван ''градот држава Атина'', со тоа и жителите ''атињани'' и дека тоа сé подоцнежни римско - латински термии, на страницата на Македонија е СE, линк:

'' http://www.makedonijaese.com/makedonsko%20pismo.htm .''

Извортe, сé за да сé уверите дека é вистина, дека Аѕена го применила писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' после 403 година п.н.е. Современите автори на преправените антички книги, таму во ''изворите'' лажат, лепат, крадат, нема  ''хелени'' и ''антички грци'' во времето на 403 година п.н.е,  ''хелени'' (тоа é латински термин за религија на богот на Сонцето) и ''антички грци'' (нé постојат никакви грци во антиката), тоа é римско - латинска измислица.

        Cо овие докази сé бришат и грчките одвратни фалсификати за Македонскиот владетел василеос Александрој (Александар) ПРВИ, дека бил ''филхелен'', такво нешто нé постои во антиката, ниту ''грци''.

Значи Аѕена (данајскиот град-држава, т.н. „Атина“) гоприменува писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', дури после 403
година п.н.е..
Тоа означува дека аsајцитe (данајцитe, таканаречените „ антички aтињани“) пред 403 година п.н.е., БИЛЕ НЕПИСМЕНИ.

 

И Википедија иако таа страница нé може да сé смета за веродостојна, 100% по историја потврдува дека Евклид во 403 година п.н.е го воведува писмото ''коинѝ'', тие таму наведуваат: ''јонско писмо'' (''јонци'' é латински термин, значи é додадено историско име), дури и наведуваат дека дополнително аsајцитe (данајцитe) вовеле 2 ''нивнѝ'' букви: ''H - eta'' и ''Ω - omega'' - О голема - ''о мека'', тоа е лага, феникијците тврдат додале 4 букви, сé лаже за ксенците (од Ксенија, нé ''јонија'') дека додале 4 букви, a аsајцитe (данајцитe) 2, é како кога аsајцитe сé описменија после 403 година п.н.е.

 

Македонска кованица на василеос Архелаoј ПРВИ, сo ''о меко'' - така наречено денес ''o, micron'' и ''Ω - omega'' - О голема. Оваа кованица докажува дека многу индивидуи од актуелната историографија сé обични лажговци.

Но кого ќе лажат, македонскиот владетел василеос Архелаoј ПРВИ кој бил владетел на Македонија од 413 до 399 п.н.е на кованиците попрво користи ''о меко'' - така таканаречени ''o, micron'' и ''Ω - omega'' - О голема.

Кратко по неговото устоличување, Македонскиот владетел василеос Архелаoј бил соочен со ситуација која му дозволила тотално да ги промени односите на Македонија со градот држава Аѕенa, коj претставувал голема закана во последните 50 - тина годни. Aѕaјцитe (данајцитe) биле тешко поразени кај Сjракосион (Сиракуза) при крајот на 413 п.н.е. год. и најголемит дел од нивните бродови биле уништени. Поради ова на аѕaјцитe очајно им требало огромно количество на дрво за нови бродови и така Македонскиот василеос Архелаoј бил во состојба да ја постави цената. Потем тој великодушно ги снабдувал со сето дрво кое им требало. Како признание за ова, aѕaјцитe го почестиле Архелаoј и неговите деца со титулата ,,Народен Проксенос и Евергет".

      Аѕaјцитe (данајцитe) потекнувале од Нубија - Африка. Македонците никогаш нé биле сродници на данајците од Африка. Tаканаречените измислени ''антички грцѝ'', биле aѕaјцитe , ѕеиските (европските) сродници на данајците од Африка, во Jужна Ѕеиа (Европа) Аѕена (идната Атина),  кои биле нарекувани како ''данајцѝ'', според натписот од Каменот од Розета, а тие потекнуваат од Нубија - Африка.

Ѕева (нé, Теба зошто е погрешно прочитано) и Фоќис и многу други, како и Македонија биле вазали на Берсија (не, Персија зошто е погрешно прочитано) за време на Берсиската (Персиската) војна во 479 п.н.е. откако биле победени берсијците (персијците), подоцна станале членови на Анфиктонијада, воено - религиозен сојуз познат и како ''Света Лега''. Македонија била примена дури во 346 п.н.е., значи нé во времето на македонскиот владетел василеос Александар ПРВИ, но од воена - одбранбена причина, нé од расна еднаквост, но ѝ зошто имале иста религија.  

       За да сé одбранат од нападите на градот државa Спарта, била формирана Аркадиската Лeга во центарот на Полуостровот на Ѕе (идниот Пелопонез ) од градовите држави Меценион, Мегалополитон и Аргос првенствено. Аркадиската Лeга била составена од неасимилирани ''пелазги'' - белци, иако тие барале да бидат примени во воениот религиозен сојуз Анфиктониада, нé ги примале, зaтоа тие си основале свој сојуз под името Аркадиска Лега, за да сé одбранат од нападите на агресивниот сосед Спарта.

И остатокот на Македонските племиња - обожаватели на божицата мајка МА, го користат писмото КОИНОН МАКЕДОНОН пред аѕeјците од Аѕена.

^Најстарите Пајонски кованици со писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН''^

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

ЈЕКОН или РЕКОН, текстот é многу тешко да сé прочита, кованица пронајдена во древниот град денес археолошки локалитет Астипон (Астибо - Штип) - Македонија, датирана 460 п.н.е., купена 1912 во Штип - Македонија од ''R. Jameson'' Колекција од Парис, потоа ''Kuntsfrieund'', продадена 1974 ''lot'' 38. ''S. Weintraub'' Колекција.

Македонскиот град Астипон (древниот Пајонски) под името ''Астибо'' (римски термин) - кое é погрешно именувано име, го именува античкиот хроничар Полиенво, вo 3 век п.н.е, кој пишува дека во Астипон é изведувано ритуално капење на пајонските владетели. Значи тoj бил свет град, еден од по древните градови во Македонија.

Базата на името на градот од древното име: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - АСТИПОН é задржана и денес во името нa современиот град Штип - аСТИПон.

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - АСТИПОН - АС Т И П ОН - јас Т и П он - јас Тар и Паj тој (ОН - тој е за да сé потврди дека градот е важен), доказ дека и на овие простори античкиот бог ''Т'' сé обожавал како богот ''Д'' (''Д '' - вториот креатор на светот по ''Македонскиот календар'', бо - гoт ''Т'' é најверојатно слична верзија на богот ''Д''), нé само кај етруските во Јужна Италија, значи има доказ за поврзаност.
Сличноста на античките народи сé порепознава и преку обожа - ваните антички божества.

Друг доказ за поврзаност меѓу пајонците и етруските сé и нивните кованици, едни од нив:

Етруски кованици од Тарас (Таранто - Италија)

Пајонски кованици - Македонија

Теорија дека сите поквалитетни кованици во античкиот свет на беластите, дека кованиците се ковани во градот Демастион, град основан од Македонскиот владетел василеос Филип Македонски на север од Астипон. ДемАСТИон и АСТИпон имаат некаква јазична поврзаност, за да сé утврди таа теорија е потребно да сé изврши хемиска анализа на кованиците, како што е извршена на Македонските кованици и е докажано дека кованиците на македонските владетели Филип и Александар Македонски се ковани во Дeмастион.

Така Дeмастион прераснал во голем интернационален економски-финансиски-металургиски центар, каде се ковале нé само кованиците, туку и оружјата на Македонската фаланга, значи таму е откриено ''кованото железо'', за потребите на Македонската фаланга и пошироко.

"Ѓаволскиот ѕид'' - Ѕидот на Ѕе, сé наоѓа на петнаесетина километри јужно од Свети Николе, на јужната страна на ниската планина Богословец и покрај самиот десен брег на реката Брегалница.

Таканаречениот ''Ѓаволски ѕид'' - Ѕидот на Ѕе, за христијаните Ѕе постанл ''ѓаволот'', најверојатно бил изграден да го заштитува градот Демастион како многу важен стратетиски и економски центар за Македонија. Најверојатно изгубениот град се наоѓа близу на североисток од ѕидот.

Овој импонзантен ѕид е изразито забележителен во должина од петстотини метри во правец на протегањето на “Богослвоец” и вдолж десниот брег на Брегалница, а негови траги можат да се забележат дури и пет километри кон запад. Траги од ѕидот можат да се забележат и на левиот брег на Брегалница кои асоцираат на единсвеност на Ѕидот. Просечната височина се движи од 10 до 12 метри, а широк околу 2 метри. Градбата е изведена со камени блокови со просечна зафатни  на од 4 кубни метри, а помеѓу нанесените камења се наоѓа тенка, црвеникава врзивна материја вешто нанесена од вештиот грдител.

         ''Мажите создаваат богови по сопствениот имиџ, не само во однос на нивната форма, туку и во однос на нивниот начин на живот'' - Аристотил  (Аристот ''ел'' é латинизирана верзија).

Божицата Ѕeна (нé ''Aтина'' зошто é погрешно прочитано, следува објаснување, зошто) била обожавана од повеќе древни народи, па ѝ Македонците.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Божицата Ѕeна победоносна (древен артефакт)
(ја држи божицата на победата Ника во раката,со копје и штит со глава од лав)

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Ѕeна Македонска од Араклон - Македонија
(нé ''Aтина'' зошто é погрешно прочитано)
(нé Хераклион)

За жал артфактот е ''плен'' на српскиот музеј од 1931 година, кога е најдена скулптурата на археолошкиот локалитет Араклеја (т.н. Хераклеја) - Македонија.

 

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Данајска ''Аѕeна'' (нé Атина) - разликата é евидентна. Нé е ''атина'', туку АЅЕ, данајскиот бог на светлината, убаво си пишува, а и ликот на кованицата нé е жена, туку маж.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Aѕejска (данајска) кованица од нивното најдобро ''данајско време'', која нема никаква поврзаност со грците, значи читаме - ''А'' и под крилjaта на буфот:            ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E '' - ЅE - "AЅE". E видентно é ликот на кованицата нé е женско туку маж - данајскиот бог на светлината АЅЕ.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

''A?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - "AЅE".

И во римско ропство aѕeјцитe (данајцитe) продолжиле да ја користат буквата           '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - "ЅE''.

Грците кои немаат никаква поврзаност со античките или кријат или не знаат да го прочитат писмото, бидеjќи таа буква: ''Ѕ'' ја немаат во нивната азбука.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Aѕejска (данајска) кованица но под римска окупација, која нема никаква поврзаност со грците, но ја земам за пример, значи читаме - ''А'' и од другата страна на буфот '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ЅE - "AЅE",.. и понатаму текст кој не не интересира.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

''АE'' - AЏE, многу интересна и ретка aѕeјска (данајска) кованица, со буквата:    '' '''' - Џ . Данајците направиле обид, најверојатно зошо им било тешко да ja изговорат буквата ''Ѕ''.

Значи во римско ропство и аѕeјците (данајците) претрпеле културен геноцид. Cо доаѓањето на римјаните во Македонија и пошироко, тие ја замениле буквата:         ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, co: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''TX'', за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ'', во овој случај данајcкиот ''А?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - АЅЕ. Значи буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX é римски ''производ''.

Bо римско ропство, аѕeјците, најверојатно под притисок на римјаните, подоцна и ромеите дефинитивно, го менуваат името на градот во: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ТХЕ - АТХЕ, од Аѕена во Атхина = Атина, но сепак сé мисли на богот на светлината Ѕе во овој случај аѕејскиот Аѕе.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Aѕejска (данајска) кованица но под римсака окупација, која нема никаква поврзаност со грците но ја земам за пример, значи читаме - ''А'' и од другата страна на буфот ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E ''ТХЕ'' - АТХЕ,.. и понатаму текст кој нé не интересира.

 

АНТИЧКАТА АЅЕЈСАКА (данајската, т.н. „античка атинска“) ПИСMЕНОСТ, која é копија од Македонското писмо ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', НЀ Е ПОСТАРА ОД 403 година п.н.е..

 

Може да сé пофалиме имаме богата ризница на информации.

Македонскиот град '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕЦАЛОНИКАС, првобитен Терма, го основал василеос Кацандрој (Касандар), злобниот човек кој изврши атентат врз највеличествениот владетел што постоел на земјата, заедно со брат му Јолај кој беше во служба - служител на Македонскиот владетел Василеон Македонон Александар, ја погуби Олимпија мајката на Василеон Александар Македонски, неговатa жена - василица Роксана и нивниот син Александар, но и Аракле, вонбрачниот син на Василеон Александар Македонски, а сé со цел да стане владе - тел на Македонија, за таа цел ја зема за жена и полу - сестрата на Василеон Александар Македонски, Ѕецалоника, оттука и името на градот. Со време градот Ѕецалоникас благодарејќи и на неговата поволна местоположба прерасна во најголемиот Македонски град.

ВОВЕД ЗА ПОЧЕТНИЦИ

         - Ника е древнатата Македонска божица на победата, значи кога ја среќаваме во зборовите означува ''победа''.

- Bо азбуката 'КОИНОН МАКЕДОНОН'' нема буква ''Ц'', затоа Македонците и другите импровизирале, во овој случај дуплирале букви, значи: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - 2 ''С'' заедно ja сочинуваат буквата Ц - '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - СС = ''Ц''.

- '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E '' - ЅE.

Буквата ''H'' - ''ета'', é специјална религиозна буква, обично кажува дека сé зборува за име на некое божество, кога е на почетокот на зборот сé чита како ''А'', кога е на крајот од името на божеството, сé чита како: ''Е''. На некој начин и самите личности сé самопочитувале па и со тоа и сé сметале за богови: ''HΣ'' = АС - ЈAС, старомакедонски збор. Кога има 2 букви: ''H'' - ''é таa'', во зборот или é последна или é сама (кога сé чита слоговно), обично во такви случаеви сé чита и како ''Е''.

Оригинална кованица со натпис на името на градот од македонско време, митската коза Ага (Еге) оригиналното име на градот и натписот ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕЦAЛОНИКАC - ЅЕ ЦAЛО НИК АC.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' -  ЅЕЦAЛОНИКАC - ЅЕ ЦAЛО НИК АC - од десно на лево:

''AC'' - јас, (Ника) победа, цела (за) Ѕе'',, буквата ''H'' - ''ета'', во зборот е предпоследна, но прва во зборот ''јас '' и сé чита како: ''А''.

Буквата ''H'' - ''ета'' во римскиот период почнала да сé чита како ''И''.

Значи Македонскиот василеос Филип Македонски ја именувал својата ќерка , по победата во Ѕецалиjа ((нé Тесалија зошто е погрешно прочитано), која била во чест на Ѕе, каде македонската војска војувала со ''ловоров венец'' на шлемовите, за да сé потврди дека таа војна била ''света'' и сé војува во чест на Ѕе - богот на светлината.

Други кованици од градот ЅЕЦAЛОНИКАC од ''Македонско време'':

Други кованици од градот ЅЕЦAЛОНИКАC од ''Македонско време''

Во некое време од римскиот период, буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ не била забранета

Кованица од римско време '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕЦAЛОНИКEOH - ЅЕ ЦAЛО НИКE OH - од десно на лево: ''Toj НИКE ЦAЛО ЅЕ'' - ''Toj Победата цела (за) Ѕе''.

Значи римјаните го смениле правописот на македонците и со тоа и почеток на смена на имињата на градовите.

Bо римско ропство Македонците претрпеa не само економски, туку културен, религиозен и етнички геноцид. Cо доаѓањето на римјаните во Македонија и пошироко, тие ја заменуваа буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, co: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ''. Значи буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX é римски ''производ''.

Таканаречените ''културно - религиозни реформѝ'' во Македонија започнаа со Гај Јулиј Цезар кој го преименува месецот ''Лоj'' во ''Јули'', зошто во тој месец беше роден Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски, а неговиот син Октавијан сé прогласи за ''божество'' го укина богот на светлината - Ѕе и ја воведе буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''TX'', за да го укине и со изговорот, во 40-те години oд п.н.е. ja укинаа буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''Ѕ''. Сепак мораме на надоврземе дека ''реформитѐ'' биле спроведувани преку религиознот центар Делфи кој бил под влијание на римјаните.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ТХЕЦAЛОНИКEOH - Кованица од римско време од Гај и неговиот син Октавиjан, времето кога се уќина буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''- Ѕ во Македонија.

Гај Јулиј Цезар ''створил'' двајца богови, откој едниот é Октавиjан.

После прогласувањето на Октавиjан синот на Гај, за ''божество'', буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''TX'', стана задолжителна.

 

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ТХЕЦAЛОНИКEOH - Кованица од Солун од римско ропство, значи ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ТХЕ, е богот на светлината во различна напишана форма од ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ЅE .

ТХЕЦAЛОНИКEOH - ТХЕ ЦAЛ О НИКE OH - од десно на лево: ''Победата цела за ТХЕ (ЅE)''.

 

Истражувајќи дојдовме до сознание дека името на ''Тесалиаја'' нé било тоа, туку - Ѕецалија.

Вовед за почетници

- Bо азбуката 'КОИНОН МАКЕДОНОН'' нема буква ''Ц'', затоа Македонците и другите импровизирале, во овој случај дуплирале букви, значи: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - 2 ''С'' заедно ja сочинуваат буквата Ц - '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - СС = ''Ц''.

- '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E '' - ЅE.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕЦAЛOH - ЅЕ ЦAЛ OH - Тој целиот Ѕе - од десно на лево, секогаш - '' тој (е) целиот (како) Ѕе''. Ѕе цaл он - Ѕецaлон, го искривија во ''Тхесалон = Тесалон = Тесалија''. Како што можеме да забележиме ѕецалците (значи 2 ''с'', во близина = ''ц'') зборувле ист јазик како Македонците и имале иста религија, нормално биле соседи и сонародници, ѕецалците биле ''беласти'', а нé данајци како што грците лажат, докажано, жената со копјето е Ѕена, ќерката на Ѕе - богот на светлината но и молњата, врховно божество.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅEЦAЛИA - ЅЕ ЦAЛ И A - ''И јас сум цел (истиот) на ''ЅE'', тоа означува ''Тесалија'', како што гледаме погрешно е читано.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕЦAЛ - ЅЕ ЦAЛ - '' цел (истиот нa) ЅE'', тоа означува ''Ѕeцал'', како што гледаме погрешно е читано. И ''ЅЕЦЛЛ'' é исто, ''целиот Ѕе'', целиот на Ѕе.

Значи во римско ропство и ѕецалите претрпеле културно-религиозен геноцид, им го измениле името. Cо доаѓањето на римјаните во Македонија и пошироко, тие ја заменија буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, co: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ''. Значи буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX é римски ''производ''.

 

КОИНОН ТXЕЦАЛОН

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''КОИНОН ТXЕЦАЛОН, значи имало и ''ѕeцалско коини'', но ова é модифициран ''коинон'' од римскиот период по 40 годин п.н.е, го препознаваме тоа преку буквата:'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''малото о'' и буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ТХЕЦAЛИA - ТХЕ ЦЕЛ И A - ''И јас цел (сум истиот) на ТХЕ (ЅE)'', тоа означува Тхецалиа (нé Тесалија'', како што може да забележиме é погрешно прочитано).

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ТХЕЦAЛ - ТХЕ ЦAЛ - '' цел (истиот нa) ТХЕ (ЅE)'', тоа означува ''Тxeцал'', како што може да забележиме името било погрешно прочитано.

Керамика од религиозното седиште Делфи, симболизира римска пропаганда - Мир помеѓу ''Иле'' или ''Аполо (римскиот бог на Сонцето)'' и ''Детето на Волкот'' или ''лавот'' - Араклеон, но é евидентно дeка ликот (од десно) носи кожа од волк, нé од лав, а Ѕе (дотогашниот ''врховен'' Бог) е заменет со римскиот бог Аполо (значи Аполо е вметнат бог од страна на римјаните во т. н. ''Олимписки бпгови''), со ''лак и стрела во раката'', нé со вообичаенотo ''орудието на ''Ѕе''.

         Громот (орудието) на Ѕе, лакот на Иле и боздоганот на Араклеон, за тие кои не знаат што е тоа ''орудието на ''Ѕе'', кованица од Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски.

         Што сакам да потенцирам со тoа, дека римјаните својата асимилаторна политика ја спроведувале преку религиозниот центар на Делфи врз остатокот на сите територии врз кој, тој како религиозен центар го имал, тоа важи и за териториите и државите кои нé биле под римска управа, туку биле под религиозно влијание на Делфи.

         Значи оттука може и да зклучиме дека писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', всушност всушност прераснало во религиозно писмо, потоа подложено на измени од римската власт, преку религиозниот центар на Делфи, всушност ги спроведувале желбите на римските кајзери (императори) и тирани.

 

ГРАДОТ ДРЖАВА ЅЕВА

 

            Следејќи ги древните кованицаи и буквата нa богот Ѕе - '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '',

дојдовме до многу значајно откритие, а тоа é дека градот држава ''Теба'', всушност сé именувал како: '''' - ЅЕВА.

'''' - ЅЕВE - ЅЕВA, најверојатно é така напишано за да има рима на Ѕе. Македонците најверојатно градот го именувале шегобијно, како ''Џева'', во народниот говор ја имаме именката ''џева''. Градот држава Ѕева некое време и бил водач на ''Светата Лeга'' - сојузот за одбрана првенствено од Персија - Анфиктониада.

*** ''Персија'' но според моите докази државата сѐ именувала БЕРСИЈА.

Од кованицаите заклучуваме дека жителите на Ѕева, зборувале исто како Македонците и имале иста религија, од тоа време, иако Ѕева е основана од феникиецот Кадмо околу 1200 година п.н.е, значи ова е доказ дека и феникијците биле многу блиски јазично со Македонците, ова го дазнаваме докажано од сигурни докази преку кованиците, кои според текстот на кованиците, но и преку книгата ''Илиада и Одисеј'', јазикот е ист како со Македонците и тоа непроменет, ист како и со денешните.

Тука мора да додадам дека, Македонскиот народен јазик по селата и денес é ист како и древниот Македноски јазик, додека денешниот литературен јазик постепено сé оддалечува, посебно во послените 50 години од нашата ера, затоа ''академците '' да бидат повнимателни. Затоа мораме и имаме обврска да го зачуваме и народниот јазик кој сé зборува и ден-денес по селата, за да нé ги изгубиме врските со древниот Македонски јазик.

ДА ИЛ' Л - јас го преведувам буквално: ДА (ДА за) Иле, богот на cонцето.

ЅЕ и неговиот симбол ''молњата'', cонцето со 8 зраци и месечината исти симболи како кај Македонците.

ЅЕ, неговиот симбол ''молњата'' и месечината (десната страна).

ВЛИО - В ЛИ О, (''О'' изгледа како змија во форма на ''О'' вечност) Војната во ВлиО, најверојатно ова е кованица во чест на Хектор од Илион, тој носел правоаголен штит. Значи феникијците биле во близок контакт со некогашниот Илион.

'''' - ЃЕВ - ЃЕ (Ѕе) и Вои (вистинскиот пат - правец) , фигурата (десната страна) е Араклеон со лакот и боздоганот. Многу ретка кованица со буквата '' '' - Ѓ - уникатна кованица. Оваа кованица со буквата: '' '' - Ѓ, е како да укажува дека таа буква    '''' - Ѓ, всушност é иновација од Ѕева.

'''' - Џ. Многу ретка кованица со буквата ''''- Џ - уникатна кованица. Оваа кованица со буквата: '''' - Џ, é како да укажува дека и таа буква ''''- Џ, всушност é иновација (си ја присвоиле) од Ѕева и штитот од Ѕева, од другата страна на кованицата.

''AM'' - ЏAM - прозор - ''Волшебниот прозорец'', сликовито ни објаснуваат од каде потекнува буквата.

'''' - ВОИ - вистинскиот пат (правец), Месечината, пехар, боздоганот на Араклеон и штитот од Ѕева, од другата страна на кованицата.

'''' - ВОИO - патот (правецот), пехар и штитот од Ѕева, од другата страна на кованицата.

Оттука заклучуваме дека името на градот држава билo ВОИОИА или ВОИОИЈА - ''И јас сум со вистинскиот пат (правец)'', нé ''беотија'', или ''битија'', а главниот град cе именувал Ѕева.

Штитот од Ѕева, од другата страна на кованицата натпис: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ЅE и глава од Араклеон.

Штитот од Ѕева, од другата страна на кованицата - АР КА, натпис (како Ар) и фигура на пехар за наше време, но, најверојатно во тоа време го симболизира ''СОЈУЗОТ НА АР''.

Македонскиот владетел Василеон Македонон Александрoj, на ''смрттна постела'' нредил градот Ѕева да сé обнови, за таа намена наредил да сé одвојат и финансиски средства.

 

Споменикот на Димо Ријдил

 

         На споменикот сé гледаат најмалку 3 букви ''коинон'': ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, '''' - Џ и          '''' - Ш, многу интересно, ќе ги дешифрираме натписите на споменикот на Македонскиот јунак. Натписите сé мешавина на повеќе писма, (така правеле македонците, за да ги разберат што повеќе луѓе) најмалку 3 различни писма.
         Надгробниот споменик на херојот и поетот Димо Ријдил од 7 - ми век п.н.е, од Лемно во Ага Сеј - Егејско Море итн, сé само дел од најстарата македонска цивилизација во која доминирал култот на Сонцето и Космосот, култот на огнот и домашното огниште, култот на Божицата Мајка - Ма, богиња на земјата и симбол на плодноста.

    

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ГИТА РА (гром) ИЛЕ У (гром) Е Д (Д - Дон - креаторот после Арон) ЅE (гром) Е ОН '', кованица од локален владетел (по течението на реката Места - Македонија), како што можеме да забележиме таму ги обожавале боговите Ра, Иле, Ѕe и Дон, сé однесува на Сонцето, Гита кој сé поистоветувал со ''светлината'' искажано симболично со повеќе богови.

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - CЕ é ЅЕ само различно напишано. Кованици од пелазгискиот град држава Сикјон 350-280 пне. И во Сикјон сé обожавал богот на светлината ЅЕ, беласти неасимилирани од Полуостровот на Ѕе (Пелопонезот), кои биле под заштита на Македонија.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - КСЕНОФИЛОJ и лик на Богот на сонцето КСЕ - ЅЕ. Кованица од Аргoc, Аргeaдa, груба предпоставка на датација на сребрената кованица e 100 - 50 - та годинa п.н.е. Oд Аргoc, потекнува Каранон (Каран), кој é меѓу првите владетели на Македонија од 3 - та генерација, а од другата страна волкот, заштитниот знак на Арг (големиот АР) ''oс'' - é додавка.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - КСЕНОН - Ксенска кованица од ксенската колонија Ксенон (во денешна Албанија), нé биле илири, биле населени од Ксенија , Ѕеника (Мало Азиаја), во времето на Македонскиот владетел василеос Филип ПЕТТИ.

''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - КСЕН - кованица од КСЕНИЈА (нé ''Jонија'', зошто тоа é латински термин, за да го брише идентитетот на античкиот бог на Сонцето - Ксен), потврдува дека само мали делови од КСЕНИЈА билe колонизирани од данајците од Нубија, како доказ сé кованиците, нé постои древна кованица со натпис ''Jонија''.

         Со тоа сакаме да кажеме дека, ЅЕ, СЕ, КСЕ, PA, ИЛЕ има и ДЕ или ДОН (тоа é креаторот) како и Дион, синот на Ѕе, во римскиот период и ТХЕ, како и Аполо, сé однесува на богот на светлината, само различна запишана со тоа и гласовна форма.

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ПАРИ ЅЕ и Горгон (Медузата) - кованица од Маѕеја, Ѕеника (Мало Азиаја).

 

И КЕЛТИТЕ ГО ОБОЖАВАЛЕ БОГОТ ЅЕ

 

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅЕ, келтска кованица, ја датираат од 3 - ти век п.н.е.

 

            Аѕeна (данајска) како највлијателен член во Ахајската Лeга ги повика римјаните против Македонија, им даде логистика и воена помош, но тоа ги чинеше скапо и тие станаа римски робови, а градот држва Kуѕе (нé Коринт нешто слично како Горица, денес), беше разурнат до темел и беше потоа обновен и населен со римски ветерани. ''Полуостровот на Ѕe'', значи тоа é античкото име на полуостровот, кога беше населен со странци, постана: ''Нé е повеќе на Ѕe'' - Пелопо - нé - з, тоа име доаѓа од латинскиот препис: ''Peloponnese'' - ПЕЛО ПО H' НЀ ЅЕ, каде: - БЕЛО, по новата модификација и новиот правопис од Атика - ГРАММАТИКА, постана: - ПЕЛО (кожа).

            Во 146 - 148 п.н.е, Легата Ахаја, објави војна на Рим, кој бунт бил задушени од П. Чаечилиус Метелус и Л. Мумиус, Kуѕе беше опуcтoшен и уништен, Легата Ахаја (Аѕeна, Kуѕе и други од ''Полуостровот на Ѕe'', значи тоа é древното име на полуостровот, кога беше населен со странци постана ''Нé е повеќе на Ѕe'' - Пело-по-не-з) беше распуштена и  беше прогласена за покраина, припоена и ставенa под контрола на римскиот конзул на Македонија.

            Друга важна работа е тоа што припадниците на Ахајската Лeга од страна на римјаните беа наречени ''грци''за прв пат во историјата 148 година п.н.е..

Кованица со буквата: '''' - КУ од Kуѕе (нé, Коринт зошто é погрешно прочитано), таа буква се претпоставува била нивна иновација, затоа ја има на кованицата, значи ја ''бранелѐ''. Оттука заклучуваме дека името на градот држава било: ''Гориѕе'', ''Курин Ѕе'' или ''Ку Ѕе'', а нé ''Коринт''.

            Римјаните и странците ги испомешаа имињата и нé само тоа сега и ги кријат вистинските имиња, сакаат да не држат во лага.

            Ние од Македонија е Се, ќе го именуваме градот како ''Куѕе'' или ''Горинѕе'', од буквите ''Ку и Ѕе'', додека не гo пронајдеме вистинското име. Најверојатно вистинското име градот држава му é: Курин - Ѕе (Горинѕе) што доаѓа од денешнaта англиска верзија: ''Corin-th''.

Оттука Македонскиот владетел василеос Филип Македонски ја основа ''ЛEГАТА НА ЅЕ'' во градот држава Куѕе, нé ''коринтската лига''.

 

И СКИТИТЕ ГО КОРИСТЕЛЕ ПИСМОТО КОИНОН МАКЕДОНОН

 

'''' - КОСОН (кос тој) 100 година п.н.е, скитска (т.н. гетае - дачиска) кованица која докажува дека Македонското писмо КОИНОН МАКЕДОНОН сѐ користело и на североисток преку реката Истар (Дунав), ексклузивен кован доказ.

            Интерпретација на името АРАКЛЕ - АРА К ЛЕ

АРA - божицата Ара ќерка на Ар, жена на Ѕе,
К - како,
ЛЕ - ИЛЕ, богот на сонцето.
Аракле - (Модернизирана религиозна верзија на Македон), Аракле, детото на Ара и Иле.

ФИЛИП МАКЕДОНСКИ

''HPAKΛE'' - Аракле (нé Херкул, име кое é погрешно прочитано), артефакт од Дјаѕератеoн (Охрид) - '' Езерото на три сонца'', статуа 3 - 1 век п.н.е.

ЅЕ АС И ОН - ЅЕ ЈАС И ТОЈ, значи целиот остров (нé Тасо) сé именувал како ''Oстровот на ЅЕ'', впрочем островот é кружен, сигурно затоа. Овде се среќава и буквата коинон:
''V'' - У - АРАКЛЕOУС СО Т АР ОС, СО (друго име за Ѕе) Т - небото, ''АР'' - земјата, ''OС'' - додавка, Ѕе и T - (богови на небото), АРАКЛЕ - (богот по земјата, спасителот).

ЅЕ СОТАРОС - ЅЕ Т АР ОС - ЅЕ и T - богови на небото, АРАКЛЕ - богот по земјата, СО (Ѕе) Т - небото, АР - земјата (креаторот), ''OС'' - додавка.
Во именката ''сотарос'' го нема зборот: ''спасител'', туку тоа сé подразбира, ЅЕ, T и АР ве спасуваат, кованица од Птолемаиој.

'''' - СО - Т - АР ОС, може и ШОТАРОС - СО Т АР ОС - ''ШО Т АР'' - со покрив - со покровителот - со заштитникот, така сé создал зборот: ''шатор''.

Уште еден пример каде: '' '' - СО сé читa како ''ШО'', >>>ТУКА<<<.

 

           И Птолемаoите (''лозата'', како што се именува на Каменот од Розета) биле верници во богот Ѕе, но и сé споредувале со богот Ѕе. Сите знаат дека сé по потекло од Араклejа (нé Херклеја'', зошто е погрешно прочитано) - денешна Република Македонија.

'''' - АРСИНОАС ФИЛАДЕЛФОЈ - АР СИНО АС ФИ ЛА ДЕ ЛФ ОЈ, дојдовме до многу значајно откритие, а тоа é дека и двете именки сé 100% од Македонско потекло.

- АРСИНОАС - АР СИНО АC - ќерката (син - СИНО) на земјата (АР) ''AС'' - јас,

- ФИЛАДЕЛФОЈ - Ф ИЛА ДЕ ЛФ ОЈ - ФИ (Ф античко божество) - најсилата, ИЛA (ИЛ античко божество) - најсветлата, (ДЕ - Д, é името на ''креаторот'', Ма и Дон нашите древни креатори) најсветата, лавот (ЛФ) на земјата, во овој случај лавица.

'' '' - АРСИНОАС ФИЛАДЕЛФОЈ - АР СИНО АС ФИЛА ДЕ ЛФ ОЈ - Ќерката на земјата (Арон), најсилната, најсветлата, на Д - на ''креаторот'' најсветата, лавот (во овој случај лавица).

Значи слободно може да сé каже дека градот Филаделфија - Ф ила де лф и ја - во САД има Македонско име...

'''' - ПТОЛЕМАИОЈ - ПТОЛ Е МА И ОЈ, кованица од Птолемаиој, овде забележуваме и промена кај буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''П'', значи Птолемаиоите почнале да вршат мали промени кај азбуката КОИНОН МАКЕДОНОН, за тоа име е и објаснето во нашата страница за Каменот од Розета.

          '''' - ПТОЛЕМАИОЈ - ПТОЛ Е МА И ОЈ

- ПТОЛ - '' камен'', град изграден од камен, во овој случај ''небесен'' зошто го има името на Ма,

- Е - за,

- МА - Божицата Мајка Ма ке дон и ја,

- И - и

- ОЈ - oj.

'' '' - Небесниот град изгрден од камен на Ма, oj.

'' '' - ФИЛОПАТОРОС - сé збир на македонски зборови: Ф ИЛО ПА ТОР ОС:

Следбеник на патот на покровитлот, ''OС'' е додавка, значи:

- Ф (Ф античко божество) - најсилниот,

- ИЛО (ИЛ античко божество) - најсветлиот,

- ПА (ПJ античко божество) - најучениот и

- ТОР (AP античко божество) - најсветиот.

 

КОДИРАНО ПИСМО КОИНОН МАКЕДОНОН

 

          Светата буква ''Н'', сé инерпретира како ''А'', во помали случаи како ''Е'', но ако станува збор за кодифицирано писмо, тогаш é било која буква, за да го прочитате текстот треба да го знаете Македонскиот јазик, обично ''кодот'' é кај дуплираните букви.

          Светата владетелка Василицас Клеопатра ни дадвa прецизен одговор на третиот ред:

1 ред - Ј'БЕР ВАСИЛИЦАС - НАЈСВЕТАТА ВЛАДЕTЕЛКА,

2 ред - КЛЕОПАТРАС ЅЕ - КЛЕОПАТРАC НАЈСВЕТЛАТА (ЅЕ) '' '', буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ е оштетена,

3 ред - АС Ф ИЛО ПА ТОР' TО

- ЈАС НАЈСИЛНАТА,

- НАЈСВЕТЛАТА,

- НАЈПРОСВЕТЕНАТА,

- НАЈСВЕТАТА, СУМ (ТАА),

(*** Oстатокот пробајте вие да го декодирате)

ТОЧНО НА И ТИА

КАЖИ НО ДОИ

ОН СИ НА ГО ГОС

75НО ФРИС ЛЕСОНАС

 

 

ИНТЕРПРЕТАЦИЈА НА СВЕТАТА БУКВА ''H''

Буквата ''H'' - ''ета'', е религиозна буква, некаде во некои случаеви сé чита како ''А'', некаде како ''Е''.

Кога е на почетокот или во зборот сé чита како ''А'', примери:

''HP MA'' - AP MA, значи Ма Арон, нé ''маронеја''.

''HPAKΛEIA'' (КОИНОН МАКЕДОНОН ПИСМОТО - кованица од Араклеја - Виѕенија, нé е од нашиот град Араклеја - Македонија), АРАКЛЕИА - име на градот основан некој километар на север од Линк, од Македонскиот владетел, василеос Филип Македонски. Вака би требало да изгледаат кованиците ковани од градот: лик на АРАКЛЕ и НИКА во чест на победата врз дарданците 358 година п.н.е.

ФИЛИП МАКЕДОНСКИ

''KA HPAKΛE I Δ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? N'' - КA АРАКЛЕ И ДОН - Како Аракле (нé Херкул, име кое é погрешно прочитано) и Дон (бог).
Kованица од Дeмастион - Македонија, античкиот изгубен град нé e пронајден зошто го бараат на погрешно место тој é во кpатовско, нé, во oхридско, но, градот можеби е пронајден само го кријат.

'''' - СОТ-A-РОС А-РАКЛЕУС ЅЕ АСИОН, може и ШОТАРОС - ШОТАРОС - СОТ-А-Р А-РАКЛЕУС ЅЕ АСИОН, со покрив - со покровителот - '' со заштитникот јас и тој'', така сé создал зборот: ''шатор''.

'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - СОТ-А-РОС SE , може и ШОТАРОС - ШО Т АР ОС-
CО (SE) Т АР - со покрив - со покровителот - со заштитникот, така сé создал зборот: ''шатор''.

'' '' - АРСИНО-А-С ФИЛАДЕЛФОЈ АРСИНОАС ФИЛАДЕЛФОЈ.

 

'''' - ВАСИЛИЦ-А-С - oвој натпис од оваа етруска коваица од тој древен период, é единствен показател но ѝ е ''гаранција'', за жал но ѝ среќа, примерот е од денешна Јужна Италија - ВАСИЛИЦ-А-С, дека вака сé чита.

'''' - ВАСИЛИЦ-А-С КЛЕОПАТРА, овде забележуваме и промена кај буквата:'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''- П, значи Птолемаиоите почнале да вршат мали промени кај азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' ѝ да нé заборавиме: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - 2 '' С'' заедно ja сочинуваат буквата ''Ц'' -'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - "СС'' = ''Ц''.

Имаме македонски празник и ден-денес ''ВАСИЛИЦА''.

'''' (БЕЛЛАС) - БЕЛ-А-С, oвде имаме пример и за комбинираната буква: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - БЕ, значи: Белас.
Над градот Белас - Македонија сé издига планината Беласица (оттука и името ''Белас и ца '', сé е сврзано), откаде доаѓа ѝ Беласеј - Белото Mоре.

          Кога во зборот среќаваме две букви ''H'', или буквата е на крајот зборот или е сама, тогаш сé чита како: ''Е'', примери:

'''' - Д-Е-М-Е-Т'РИОЈ ВАСИЛЕОС, ова име é многу религиозно (слоговно), бидејќи ги носи буквите на креаторот Д - ОН и Мa - Божицата Мајка, но и божеството Т'Р (TAP или TOP) има состав и на бројка, бројот три, како што гледаме нé се разликувал од денeшниот назив за бројот, остатокот - ОЈ означува поздрав.

Македонсктo писмо - КОИНОН МАКЕДОНОН

AГA Ѕ''Е'' ТJX ''Е'' - АГА ЅЕ ТУКА Ѐ

(Мозаикот од Ага нé ''вергина'', тоа сé 100% македонски зборови, нé како што лажат грците, упорна е лага дека зборовите биле ''византиска изрека'' - "со среќа" и така натаму) натписот é многу подревен.

Но во римско време и понтака буквата ''H'' ја ''искривија'', прераснала во ''И'', пример:

'''' - В-И-СОКОИ МАКЕДОНОН - буквално, но азбуката претрпела измени,

АЛЕКСАНДРОЈ - ВEСО К ОИ (ВИСО К ОИ) МАКЕДОНОН 

Eдна слободна територија од 222 година до 235 година н.е, кованица, писмото é модифицирано и веќе ја имало буквата''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - тх, во тоа време, пoнатамошна еволуција на буквата ''H'' - ''eтa'', нé е битна за нас Македонците (барем јас така сметам).

 

ΛV?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? Ω - ЛУППО - волк (десната страна таа со волкот) на латински, кованица од локалитетот Градиште, село Кнежје би требало да é местото на античкиот град Велас Ѕера. Земаме пример за буквата ''V'' - У, од кованица од раното римско ропство во Македонија, кога градот потпаднал под римска окупација. Најверојатно има и текст над лавот, но со голо око не може да се прочита, па затоа кованицата треба да се подложи на друг метод за да се прочита прецизно.

 

ОВА ПИСМО Е МАКЕДОНСКО - Македонсктo писмо - KOИHИ 

'' '' МАКЕДОНОН - МАКЕ ДОН ОН

- МАКЕ - Ма ке, мајка, Божицата Мајка - Ма,

- ДОН - Д, е името на ''креаторот'', Ма и Дон нашите древни креатори (види календар >>> тука <<<),

- ОН - тој.

Македонон - детето на Ма и Дон.

'' '' МАКЕДОНИЈА - религиозен натпис.

 

'''' - ВАСИЛЕОС, интерпретација на зборот:

- ВАС - вас (на вас),

- ИЛЕ - светлина (Иле - богот на сонцето),

- ОС, е додавка.

'''' - ВАСИЛЕОС - вашата светлина.

ВАСИЛЕОН - светлина на светлината, господар на господарите, (цар на царевите).

          Имаме македонски имиња: Васил, Василиј, нé ''басил'', нé ''басилиј'', значи Македонскиот народ си ја зачувал традицијата во имињата.

Исто имаме македонски празник и ден-денес ''ВАСИЛИЦА'' (повторувам).

 

          Името на ќерката на Ѕе, é Ѕeна.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Бела Ѕeна - aнтички артефакт

          Ѕе (белиот бог), Ѕена (неговта ќерка) - Сена - Дена.

AЅE (африканскиот) аѕајско - данајскиот бог, Аѕена (неговта ќерка) - ''AТХЕ''
(со смена на буквата ''Ѕ'' во ''ТX'') - Атхeна - Атина - тaтина.

Од Гена(жената на Арон) доаѓа македонскиoт збор: жена.

Од Ѕе - Д (креаторот, таткото на Ѕе), доаѓа зборот: ден, seд - зeд (зpaк).

Бела Ѕeна - aнтички Македонски артефакт

Од десно на лево: Ѕе (белиот бог), Ара (неговата жена), Ѕена (неговта ќерка)

Бела Ѕeна - aнтички Македонски артефакт

Aнтички Македонски артефакт

Aнтички Македонски артефакт

 

Документ потпишан од василицас Клеопатра (сé претпоствува)

Потписот на василицас Клеопатра (сé претпоствува)

          Сé разбира дека постоело и ''ракописно писмо КОИНОН МАКЕДОНОН'', кaко што може да забележиме сé користило и во времето на василицас Клеопатра која има Македонско потекло, но, за тоа сé потребни цврсти примери. Сакаме да користиме оригинални докази, секако нé сакаме да користиме подоцнежни примери од модифициран КОИНОН МАКЕДОНОН од ''Царингратската Патријаршија'', кои нé се на Македонски јазик ѝ е нецелосно писмо со сите букви за потребите на Македонскиот јазик.
Кога ќе најдеме ракописи на ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' на Македонски јазик, од славното Македонскo време ќе ги објавиме и ракописните букви сo потребнитe цврсти докази.

 

КАКО ЗБОРУВАЛЕ MАКЕДОНЦИТЕ ВО АНТИКАТА СПОРЕД ЗАЧУВАНИ КОВАНИ И ИЗРЕЖАНИ ИСТОРИСКИ ИЗВОРИ

          Многу пишани автентични извори на писмото КОИНОН МАКЕДОНОН од МАКЕДОНСКАТА ЕПОХА сé уништени или сé кријат од разни причини, но, сепак останале извори до денешно време, со кој сé докажува дека древниот Македонски јазик нé е различен од денешниот Македонски јазик, посебно со тој народниот Македонски јазик, пополека ќе ги откриеме и ќе ги презентираме на јавноста.

AГA ЅЕ ТJX Е - (Ага Ѕе тука é) Мозаик од Ага

Подолу кованица од градот Кјмаион - Ѕеника 155 п.н.е (Мало Азија):

КЈМАИОН (името на градот) КАЛИАС (лицето кој ја исковал)

КЈ МА И ОН - Кај Ма (Божцата Мајка) и тој,

КА Л (ЛЛ) И АС - како ИЛ (ЛЛ - ИЛ богот на сонцето) и јас.

К'Ј МА И ОН, КА ЛИ АС - Кај Ма и он, како Ил јас.

 

Подолу кованицаи од градот Ма Арон 189 - 49 п.н.е:

CОТАРОС МАРОНИТОН ДИОНЈСОЈ - CО (SE) = ШO - ШОТ АР
(покровител на земјата) ОС (додаток) МА'Р (фамилијата креатор) ОН (тој) И (и) Т (богот Т) ОН (тој) ДИ (богот Ди, син на Ѕе) ОН (тој) ЈС (jac) ОЈ (oj).

CОТАРОС МАРОНИТОН ДИОН ЈС ОЈ - ''Заштитникот Маронитон Дион јас ој''.

 

На Акрополот во денешна Атина
нé постои натпис ''Атина'',
а грците нé го разбираат аѕајско-данајскиот јазик

 

          Следејќи ги вистинските антички натписи и буквата '''' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ - Ѕе, дојдовме до многу значајно откритие, а тоа е дека, вистинското античко име на градот é ЅЕHА, нé ''атина''.

На сите антички натписи на акрополот во Ѕена - ''атина'' сé среќава:

'''' - МА РА ЅЕОН, '''', кој грците го читаат неправилно, тие читаат: ''маратхон'', а АКРОПОЛE читаат: ''акрополиc'', значи додаваат или одземаат букви.

Најблискиот и вистински натпис, за името на градот é овој:

'''' ЅЕA,.. (Ѕе небесниот).

Уште еден, но тој нé e од ''акрополот'':

'''' - ЅЕ СО, други моментално немам пронајдено, треба да сé провери на папирусите.

Ваков натпис:'' '' со вакво име, нé постои на ''акрополот'' во денешна Атина.

          Ваков натпис: '' '' вo '' '' - АКРОПОЛE, со вакво име, нема никаде вo храмот, пред доаѓањето на римјаните на Полуостровот Аѕеника (подоцна Атика, после 40 годин п.н.е) и Полуостровот на Ѕе (Пелопонез), но може и да сé каже и денес. Грците кои немаат никаква релација со античките ги ''искривија'' имињата на градот: ''п'тол'' и ''акрополе'' - храмот.

Значи името и натписот: '' '' кој денес грците го користат, слободно можеме кажеме и тврдам дека é лажен, нé е античкиот, туку сé појавил и тој како и имињата: ''грција'' и ''грци'', со доаѓањето на римјаните (тие имиња биле прекор, аѕајците не ги прифаќале, зошто не означуваат добри работи, ''грекој''- крадец и измамник, тоа име било наметнато подоцна од странците).

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Aѕejска (данајска) кованица но под римсака окупација, која нема никаква поврзаност со грците, но, ја земам за пример, значи читаме: ''А'' и од другата страна на буфот: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - ТХЕ, АТХЕ,.. и понатаму текст кој нé не интересира, значи со доаѓањето на римјаните на Полуостровот Аѕеника, é сменето и името на градот од AЅЕНА во АТХЕНА, потоа во Атина, попрецизно после 40 година п.н.е.

          Римјаните им го дале името ''грцѝ'' на припадниците на Ахајската Лeга, значи и имињата: ''грци'' и ''Грција'' сé наметнати од странци.

Поимите: ''атина'', ''aтињани'', ''грција'', грци'', ''хелаc'', ''елаc'' нé биле познати на Македонските владетели василеос Филип и Александар Македонски, од фалсификуванитe имиња, ние Македонците може да ги препозаваме фалсификуваните текстови.
Штом забележиме фалсификувани имиња треба да знаеме дека текстот, натписот и итн. é фалсификат.

          Во другите историски ''книги'' ќе најдете ''грци'', ''Грција'', ''хелени'', но, тие нé постоеја пред 148 п.н.е, додека ''хелените'' ги измислија латинските попови во средниот век и сé однесува на религија.

          Во 146 - 148 п.н.е. Легата Ахаја, објави војна на Рим, кој бунт бил задушени од П. Чаечилиус Метелус и Л. Мумиус. Куѕе беше опустошен и уништен, Легата Ахаја беше распуштена и беше прогласена за римскa покраина, a на таа покраина Ахаја, римјаните ги додадоа и териториите на Лаконија (Спарта). ТОГАШ РИМЈАНИТЕ ГИ ИЗМИСЛИЈА ''ГРЦИТЕ'' И ''ГРЦИЈА'', по местото на битката кај градот ''Грекој'', помеѓу римските легии и нивните сојузници, против востаниците од Ахајската Лега. Tие имиња ''грци'' и ''Грција'' биле прекор и нé ги користеле ''ахајцитe'', туку користеja ''Ахаја'', исто и во светото писмо (библијата), таму има Ахаја, нé ''грција'', сé разбира во тие библии печатени пред 1830 година.

          Грчките креатори на новата грчка нација после 1928 година, преку фалсификати сакаат да докажат некаква древност и унитарност на новата грчка нација која нé постои, всушност името ''елла'' é правописна (врежанa) грешка од 3 - от текст нa ''Каменот од Розета'', коe означува ''дојдени'', така си измислија ''ellas'' - ел ас - елас''.

Исечок од ''грешката'' од 3 - от текст нa ''Каменот од Розета''

На 54 - от ред на третиот текст од Каменот од Розета, ги среќаваме зборовите: ''ХОРИО ИС КАИ ЕЛА А НИКО ИС ГРАММА СИН'' - Местото е од каде доаѓаат за победа е писмен знак.
Од овде си го ''црпат'' грците идентитетот, од лага, нé постои ''елас'' во антиката.

C' МА РА ЅЕОН АКРОПОЛE, овие бесрамници сакаат нашето, нашата античка вера, нашите видови на храмови и архитектура, да ни ги продаваат како нивна инвенција и тоа без срам.
''МА - AРА - ЅЕОН'', мајката и женатa на богот Ѕе, грците на туристите ги ''продаваат'' како ''атина'', тие или сé неписмени или кријат, најверојатно ја кријат вистината, но нé е исклучено и да сé неписмени, зошто им одговара така.

          Пред дa дојдат римјаните на Полуостровот Аѕеника (подоцна преименуван во Атхика) немало ниту ''атињани'', не само што не постоеле ''грци'', ''хелени'', ''елеac'' или ''елени'' и итн, туку имало: ''AЅИ'', ''AЅEИ'' или ''AЅAEOC'' така наречени - данајци (според Каменот од Розета).

Натписот на данајските кованици - ''АЅЕ'' , би можело да значи ѝ: ''А ЅЕ'' - ''дар за ЅЕ'', значи буквата ''А'' одделно од ''ЅЕ'', '''' - ''ЅЕ ОН'' (од Каменот од Розета, третиот текст наменет за данајците), или само ''ЅЕ'', има сигурно натписи, богот на светлината кај аsајцитe (данајцитe) сé именувал како ''AЅЕ''.

          Значи Македонците и другите пред да дојдат римјаните на Полуостровот Аѕеника, си имале ''работа'' со: ''AЅИ'', ''AЅAИ'', или '' '' - ''AЅAEOC'', нé со ''атињани'', а името на градот држава, бил: ''AЅA'', ''AЅEA'' или '''' - ''AЅEНA'', Полуостровот (Атика) сé именувал како: ''АЅЕИКА'' или ''АЅЕНИКА'', фалсификаторите на историските факти сé фатени и предупредени дека целата фалсификат историја é откриена.

Но кутрите и тие можеби нé сé виновни, само едноставно биле и сé неписмени.

          Македонците во своите натписи ги именувале градот ''ЅEHA'' (местото на градот каде се наоѓа денешна Атина) жителите на градот како: ''ЅAИ'', a полуостровот го именувале како: ''ЅЕИКА'' (како и Ѕе) или ''ЅЕНИКА'', најверојатно сé тие древните имиња, додека градот ''ЅEHA'' не подпаднал под ''данајска управа и асимилација'' и ја додале буквата ''А'' на името на богот на светлината Ѕе, оттука: ''АЅЕ'' (данајскиот бог на светлината) и ''AЅЕНИКА'' (името на полуостровот, Аѕе Ника - победата на Аѕе).
Аѕео - данајците потекнувале од Нубија - Горен Египет - Африка.

Македонците знаеле за континентот ''Европа'', кој го именувале како: Ѕeиа, ''Мало Азија'' ја именувале како: '''' - Ѕеика (ка и Ѕе - како и Ѕе), додека континентот ''Азија'' го именувале како: Аѕeиа, нé многу различно од денешното име. Древното име на континентот ''Азија'' дополнително треба да се утврди.

Буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''- Ѕ, е посветена на богот на светлината SE. Сега е во прашање и името на градот или Aкрополот, дали билe посветени на богот на светлината ЅЕ, или нa неговата ќерка Ѕена. Во античките натписи секoгаш богот на светлината ЅЕ é именуван како: '''' - ЅЕОН, '''' - ЅЕОЈ, '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - SE,                       '''' - SEOH или SOH, СЕ, ДЕ,
- ''АЅЕ'' (кај аsајците),
'''' - ЗO ИЛ OJ (исечок од кованица од Македонскиот владетл Берсеос ''Бер Cе'' - Бел како Ѕе, нé ''Персеј'', зошто é погрешно прочитано),
'' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E'' - КСЕ, но никако, никогаш како ''зеуc'', така може да ги препознавате фалсификатите.

          На Aкрополе во денешна Атина, нема ваков натпис: '' '', a овој натпис доаѓа од некој ''декрет'' кој го кријат:  '''' , исто и овој натпис на оваа плоча '' '' - АЅEНА = '' ''- АТХEНА = АТИНА. Нема ниту античка статуа на ''атина'' во Aкрополе, некои ''записи'' од ромејско тврдат (можеби cé фалсификат) дека статуата на Аѕена (Атина) била однесена во Костинтинополе, но зошто му носела несреќа на градот, ја фрлиле во морето.
Освен некои записи кои можат да сé фалсификат за ''античката'' статуа, нема друго на темата, освен фантазии.

         '''' - AЅEНA, ако ја интерпретираме именката: AЅEНA - AЅE НA:

- AЅE - Аѕе

- НA - нa.

Заклучуваме дека градот сé именувал како ''градот нa Аѕе''.

        Ние од Македонија е СЕ, ќе ги именуваме жителите како: ''АЅAИ'' - aѕaeos - aѕејци - аsеjо-данајци, градот држава: ''АЅЕА'' - Аѕaнa - Аѕенa, полуостровот, Аѕеика или Аѕеника. После доаѓањето на римјаните на Полуостровот Аѕеника и Полуостровот на Ѕе (Пелопонез), може Атина (градот) Атика и Пелопонез (полуостровите), но најмалку после 148 година п.н.е..

Тоа значи во времето на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски немало ,,атињани'', ''хелени'', ''елини'', ''грци'' или ''грција'', ако најдете такво име, знајте дека е фалсификат.

Ќе ви дадем еден пример како на градот Аѕена, (данајците во римско ja читале ''Аѕина'', буквата ''H'' - ета, тие ја читале како ''И'') и го смениле името на                '''' - AЅEНA, натписот кој ви го прикажувам, сé шпекулира дека бил од 378-376 година п.н.е, според мене овој натпис е фалсификат или од многу подоцнежен период, но, нé е битно:

'''' АЅEНА И ОН ОJ, значи како é сменето името на Аѕена:

'''' - АЅEНА = '' '' - АТХEНА = АТИНА.

Oттука заклучуваме дека, името на градот го смениле кога римјаните го модифицираа писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' и ја исфрлија од азбуката, буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''- Ѕ, а ја оставија: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ''.

Cо доаѓањето на римјаните во Македонија и пошироко, тие ја замениjа буквата:  ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, co: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ''.
Значи буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX é римски ''производ'', а аѕајците/данајците како народ повеќе нé постојат, исто и јазикот им е изумрен, обичните грци нé го познаваат аѕајско-данајскиот јазик.

 

И РИМЈАНИТЕ ГО КОРИСТЕЛЕ ПИСМОТО КОИНОН МАКЕДОНОН

 

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

        Многу интересна римска кованица, кована во Виена од времето на римската граѓанска војна од 68 - 69 наша ера, ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? E - "ЅE'' (обележано со црвено), "SPQR",.. и понатаму од другата страна текст кој нé не интересира, значи сите нé верувле во лажните богови од фамилијата Џулија.

           Римска кованица од период 217 - 215 п.н.е., која дoкажаува дека римјаните ја користеле азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', најверојатно почнале да ја користат азбуката во времето на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски кога воспоставиле дипломатски односи со Македонија. Но после 197 п.н.е, после победата на римскиот конзул, подоцна тиран Тито Фламиниo - ''Tito Quinzio Flaminio'', врз Македонија, а со тоа Македонија била принудена од Римскиот Сенат да плати воена оштета на римјаните 1000 таланти сребро. Со тие финансиски сретства Тито Kуинцио Фламинио го вовел ''римскиот денар'' со ново писмо, кое всушност é Македонското тајно писмо - ''Азбуката на Цутот'' и Македонските броеви - ''Броевите на Пролeтта'' со којa сé служела Македонската фаланга.

        Златен римски денар со ''нивното ново писмо'' воведен од Тито Куинцио Фламинио после 197 п.н.е.

Римски денар со ''измешано писмо''

Македонска кованица, но под римска власт од Амфиполитон со ''измешано писмо''

И по воведувањето на ''Азбуката на Цутот'', попрецизно на некои букви од Македонската азбука - ''Азбука на Цутот'', римјаните најверојатно од страхопочит ја користеле буквата '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕе - богот на Сонцето'', сé до нејзино укинување околу 40 година п.н.е, тогаш богот Ѕе бил заменет со ''римскиот бог Аполон''.

 

ОТКРИВАЊЕ НА ФАЛСИФИКАТИ

        Благодарејќи на буквата:''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, ''среќа во несреќа'' и ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' правописoт, ние сега може да ги откриваме и препознаваме лажните натписи само со поглед, без испитување во лабораторија (јаглеродно - хемискиот состав) кои натписи се фалсификат или нé сé од нашето ''Македонско времѐ'', примери:

1.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Натписот од Стјвераион é од римско време, ако писмото é ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX која é римски ''производ'', која сé појавила во времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар.

Овде среќаваме и една буква ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX ''современа'', знак за сигурен фалсификат.

Но бидејќи е од римско време името на градот/воена касарна, може и да сé прочита и СТЈБЕРРАИОН - С ТЈ БЕР РА И ОН - ''Со тој белиот Ра (друга верзија за богот на Сонцето) и тој''.

Оригинално:
СТЈВЕРРАИОН - С ТЈ ВЕР РА И ОН - ''Со тој верниот Ра и тој''.

2.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Натписот на плочата од Солун é од римско време, ако е на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX која е римски ''производ'', која сé појавила во времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар.
Tекстот é ''загаден'', значи нé може да се земе за ''чисто'' Македонскѝ, за ништо ја ''мазнеле'' плочата грците, зошто имало уште некои македонски зборови, плочата е манипулирана.

        Ова е типичен пример на тоа што го прават грците, ги уништуваат сите докази на Македонски јазик, затоа é најдобро тие криминалци да не сé занимаваат со ''археологија'' северно од планината Олимп.

3.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Натписот од Ефексион (нé ''Хефест'', зошто е погрешно прочитано) é од римскиот период или одвратен фалсификат, ако е на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX која е римски ''производ'', која сé појавила во времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар.
Текстот é нејасен ''загаден'',.. значи нé може да се земе за ''чисто'' Македонски, секако натписот нé е од славното ''Македонско времe''.

Овде среќаваме и една буква ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX ''современа'', знак за сигурен фалсификат.

 

''Ефексион''

МА ЈР (MA AP) АФАИСТИОН, (исечок од натписот), евиденто é дека името на градот е искривено, од тоа од 331 година п.н.е..

Ефексион

 

''Ефексион'' - Ефексион, оригинална кованица од периодот околу 331 година п.н.е, кованицатa e од период, некаде веднаш по ослободувањето на градот од персијците или приближно, тоа е само да сé увериме за името.
Според изгледот кованицата е во чест на Ника - божица на победата, омилената божица на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски, кованицата é во чест на градот.

ЕФЕКСИОН - Е ФЕ КСИ ОН

E - e,
ФE - најсилен,
КСИ - КСE богот на светлината - најсвeтол,
И - и
ОН - тој.

ЕФЕКСИОН - E најсилниот и најсветлиот тој.

 

        Со божјата буква на Ѕе - ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '', ќе ги испофаќаме сите фалсификати, како фак за глувци.

4.

Многу лоши вести за фалсификаторите

        Многу лоши вести за фалсификаторитe, сите треба да знаат дека римјаните со која азбука и тие сé служеа пред 197 п.н.е, ја оставија на користење азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' на потчинетите народи во нивната империјa, но во времето на Октавијан азбуката претрпе промени посебно во ''ромејско'', каде од ''ГРАМ МА'' - ''пишуваj Македонски'', азбуката ја модифицираа и постана ''грама Ма'', но ''од Атика'' - ''грамматика''.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Овој натпис од Стјвераион е од римско време или целосен чист грозен фалсификат, ако е на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ''малото о'' буква која е римски ''производ'', која сé појавила И ТОА ПОТОА од времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар.
Текстот é нејасен ''загаден'',.. значи нé може да сé земе за ''чисто'' Македонски, секако натписот нé е од славното ''Македонско времe'' туку од римскиот период.

5.

Многу лоши вести за фалсификаторите

Станува збор за еден фалсификат кој кружи по социјалните мрежи, нé знам од каде потекнува, но треба да се истражува потеклото. Треба да сé истражува кој го изработил, каде, како é подметнат. Оттука гледаме дека треба да сé исконтролираат сите ''археолошки наоди'', одговорните за подметнување на фалсификатите соодветно законски санкционираат и отстранат од Македонската археологија.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Овој натпис кој се датира од 365/4 година п.н.е., кружи по социјалните мрежи e чист грозен фалсификат, ако е на ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквите: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''- ''малото о'' и '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX кои cé римски ''производ'', кои се појавилe И ТОА ПОТОА од времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар. Текстот é чист грозен, ''одвртен'', фалсификат.

6.

Многу лоши вести за фалсификаторите

Ако ова е биста на ''АРОДОТОС'', според натписот заклучувме или го пишувал некој неписмен од иднината или сé што се однесува до историчарот ''Aродотос'' é фалсификат.

Значи Ародотос, а нé ''Херодот''.

 

     Грозни фалсификатори, ќе ви ги фатиме и ќе ги одбележиме сите одвратни фалсификати.

 

     И римјаните го користеа писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', нé го забраниле, додека ''ромеитe'' го измешаа писмото со - ''Азбуката на Цутот'' и го ставија во служба и на црквата.

     Кованцa од ромејскиот всилис Михаил ТРЕТИ:
(левата стр.):
''+ INSYS XRIST?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? YS NIC?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''
(десната стр.):
''+ MIXA/HL ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? OΔOR?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? S ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? Є  C  L?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????  Є  C  ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? I  ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? SILIS RO/MAION''
ИСУС ХРИСТOУС 5128
МИХАИЛ ТХЕОДОРBС ТХЕ С ЛB Е С ТХИ ВСИЛИС РОМАИОН.

        Значи ромеите ги споиле писмата ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' со''Азбуката на Цутот'', тука гледаме како буквата ''Н - eтa'' сé чита како ''И'', воедно забележуваме ѝ како ромејот ја користи буквата ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - како B, како и буквата       '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ч (ромеите ги измешале буквите, ''Y'' = У).

    Кованцa од ромејскиот всилис Bсилс (Василиј 2-ри)
(десната страна):
''+B ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? SILC ON S Z?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? N ZS LEONEN ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? O B ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? SILS ROMEON''
Б ВСИЛС ОН С'ЗBН ЗС ЛЕОНЕН ТХО Б ВСИЛС РOМЕОН
ВСИЛС 2 - ри ОН ИМЕНУВАН ЅЕ ЛАВ, ТОЈ ВСИЛС 2 - ри РИМСКИ.

        Вистинското име на ромејскиот владетел всилис Bсилс тој сé претставува на македонски јазик со сите македонски одлики, но потенцира дека é ''РОМЕ ОН'' - римјанин.

 

7.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Овој натпис од таканаречениот археолошки локалитет Исар Марвинци, древните ''Пајонски гробишта'', значаен верски религиозен центар во Македонија од древно време, é од т. н. ''римски период'', ако é на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, која е римски ''производ'', која сé појавила ПОТОА од времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар.

        Тоа што е видливо é дека буквите се преправани, нé е јасно само кој, дали римјаните или ''нашите мангупи '', треба да сé истражи добро, зошто натписот го содржи името МАКЕДОНИЈА, колку што ми е познато é единствен натпис на името на нашата татковина, на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' и како таков значаен, но како што може да забележиме незаштитен и итн.

Текстот е нејасен ''загаден'',.. значи не може да сé земе за ''чисто Македонскѝ'', од славниот ''Македонски период'', некаква латинско-македонска-данајска мешавина на зборови.

100% сум убеден дека текстот е преправуван.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Hатписот е дополнително манипулиран за да сé дојде до ова:

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија Освен: буквата: ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? - ''TX'' која е римски ''производ'', среќаваме и други букви кои нé се типично од Македонскиот период, а вака текстот é помалку јасен за Македонците.

Евидентно е дека буквата на богот Ѕе - ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '', е преправана.

  Шлем од ковано железо од македонската фаланга од времето на Филип Македонски, пронајден 1998 на местото Исаp Мрвинци

Шлем од ковано железо од македонската фаланга од времето на Филип Македонски, пронајден 1998 на местото Исаp Мрвинци.

 

         Македонците под водство на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски го раширија писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' до Кјдеја (Индија) и пошироко, но тоа нé значи дека сите натписи на ''коинѝ'' сé на Македонски јазик.

8.

Текстот е нејасен ''загаден'',.. значи нé може да сé земе за ''чисто Македонски'', некаква латинско-македонска-данајска мешавина на зборови, натписот потекнува од ''ромејскиот период''.

9.

Многу лоши вести за фалсификаторите

        Станува збор за еден подметнат натпис на една плоча, каде грците натписот од Аѕена (нé Атина) го подметнале на ''Островот на Ѕe'' - денес наречен Тасо, што é нивна вообичаена практика.

Натписот е на данајски јазик што é нормална практика на Македонските владетели да комуницираат со потчинетите народи, каде Македонскиот владетел, Василеон Александар Македонски им дал некаква наредба на ''аѕајцитe'', според подмеднатиот натпис - жителите на ''островот'':

Подметнат натпис на една плоча, каде грците (кои нé се антички) натписот од Аѕeна (нé Атина) го подметнале во ''Островот на Ѕe'' - денес наречен Тасос.

'' ''- АЅEНА, од подметнатиот натпис (погоре), доказ дека плочата é подметната,
'''' - АЅEНА од натпис во Акрополе во денешна Атина (доказ за името на градот).

'''' ЅЕ АИРОС АЛЕКСАНДРОН - ЅЕ НЕБЕСНИОТ АЛЕКСАНДРОН (Василеон Александар Македонски) - натписот é на данајски јазик наменет за аѕајците, значи тие да го разберат (грците поголемиот дел од натписот на плочата нé го разбираат).

- TOH ЕЛЛАНОН, што во превод означува: ТОЈ ВСЕЛЕНИОТ, (од десно на лево), a не како што лажат грците. Во зборот ''helli os'', кој е латински збор, базата é ''сонцe'', но на латински, додека во ''ела н'' базата на зборот é ''дојди'' или дојдени.

10.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Натписот е од римско време, но според мене é целосен фалсификат, ако е на писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', го препознаваме тоа преку буквата: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX која е римски ''производ'', буква која сé појавила во времето на Октавиjан, синот на Гај Јулиј Цезар - фалсификат или модифициран натпис.
Hема логика, да египетската владетелка Клеопатра од Македонско потекло, да употребува ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX - римска буква, секогaш употребувала ''Ѕ'' - ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''.

Овде среќаваме и една буква ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX ''современа'', знак за сигурен фалсификат.

 

11.

НАТПИСОТ ОД КАБЈЛА

НАТПИСОТ ОД КАБЈЛА

Натписот е на данајски јазик кој é различен од денешниот грчки јазик, според преводот, како што го превеле и бугарите нé го разбираaт

        Фалбаџиски натпис од Кабјла пронајден 1953 година во денешанa Бугарија, а се чува во Археолошкиот музеј на Софија, е важен ''документ'', зошто двапати го потврдува името на градот држава Аѕена ''НАТПИСОТ ОД КАБЈЛА'', на две места на каменот сé сереќава името на Аѕена. Имено станува збор за еден управител кој имал потекло од градот држава Аѕена.

Превод на првиот ред од натписот од Кабјла:

        Преводот на бугарите: ''На добър час'', нé е добар, туку натписот вели: ''АГА ЅЕ И ТЈХ Е'' - АГА ЅЕ Ѝ ТУКА Ѐ - И ние сме верници на АГА (козата Ага) и ЅЕ (богот на светлината), '' Ѝ тука сé обожаваат боговите'', со прости зборови.

''''

Првиот ред од натписот од Кабјла:

''АГА ЅЕ И ТЈХ Е И ОРКОС ЕПИ МЕН ЕИ''.

АГА ЅЕ Ѝ ТУКА Ѐ и,.. ''ОРКОС ЕПИ МЕН ЕИ'',

ЗЕМЈОПОСЕДНИОКОТ ТУКА - '' ОРКОС'' (ОР - (АР) - креаторот АР, ''К ОС'' - ''К'' - КАКО, ''OС'' - e додаток) ЕПИ МЕН ЕИ (ЕПИ МЕН - божјиот човек, ЕИ - ЕЈ).

Ѐ многу интересна сличноста:

''АГА ЅЕ И ТУКА Е - од Кабјла'' - АГА ЅЕ Ѝ ТУКА Ѐ - од Кабјла и:

''АГА ЅЕ ТУКА Е - од Ага, Македонија'' - АГА ЅЕ ТУКА Ѐ - од Ага, Македонија. Натписот од Ага кажува дека ''Агa ѝ Ѕе сé тука'' (Агa името на градот, односно светата коза), додека натписот на Кабјла, кажува дека ''Ага Ѕе ѝ тие сé тука'', дека сé обожваат боговите ѝ во Кабјла.

НАКРАТКО ЗА СОДРЖИНАТА НА НАТПИСОТ

        Натписот é на данајски јазик и зборува на фалбаџгиски начин за некој локален ''управувач'' - земјопоседник (архонт, тој на плочата сé фали како да го освоил светот, всушност é локален управител на Кабјла) кој неговиот дедо:                АЈ ТОИ ДЕДО (подвлечено со црвено) X ЅА:                                                                                    '' НАДГРОБНИОТ НАТПИС ОД КАБЈЛА '' бил од ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - ЅА, односно со потекло од    '' НАДГРОБНИОТ НАТПИС ОД КАБЈЛА '' - Аѕена, многу побожен чвoек, небесно победоносен од ЅА ВЕРЕНИКА (европеец) и маж од Кабјла.

***** Не е спорно, имало данајци oд Аѕена кои женелe тракиски благороднички и на тој начин правееле воени сојузи, првенствено против Македонија.

Забележуваме дека некои зборови од данајскиот јазик се исти како и македонскиот, тоа бил мешан јазик, кој денес грците не го разбираат.

Денешните грци немаат никаква културна, јазична, антрополошка и религиозна поврзаност со античките данајци.

        Бугарскиот превод нé е добар измислуваат и импровизираат, исто како грците по обичај може и да сé уберите и самите:

14 / Беритас / 2013

„На добър час. Клетвено задължение на Bереника и нейните синове относно Епимен. Понеже Севт, докато беше жив в добро здраве предаде Епимен и имуществата му на Спарток, а Спарток срещу това му даде залог за вярност, Береника и нейните синове Хебризелм, Терес, Саток и Садала решиха, а то засяга и потомците им; да се предаде за цял живот Епимен с имуществата си на Спарток. На Епимен се вменява в дълг да служи на Спарток, доколкото му позволяват силите, и на тези, на които Спарток му възложи. Синовете пък на Береника се задължават да изведат Епиман от храма на самотракийските богове, при условие да не му нанесат неправда, но да го предадат на Спарток заедно с имуществата му, като не вземат нищо от тях. А ако стане ясно, че нещо от това се нарушава съдник да бъде Спарток. Тази клетва да бъде написана на каменни плочи, които да се поставят; в град Кабиле във фосфориона /храма на богиня Артемида Фосфорос/ и на агората до алтаря на Апалан, и в Севтополис; в храма на великите богове  и на агората в светилището на Дионис до алтаря.
Нека тази клетва да бъде за добро и щастие на тези, които я спазват. Bереника да спазва спрямо него /Епимен/ старите клетви /дадени от Севт/.”

     Преводот од бугарски на македонски, но не одговара на вистината од плочата:

''Со среќа (АГА ЅЕ Ѝ ТУКА Ѐ, преведуваат ''со среќа'',.. ). Заколната обврска на Bереника и нејзините синови во врска со Епимен. Бидејќи Севт, додека бил жив во добро здравје, му го предал Епимен и неговиот имот на Спартох, а Спартох за возврат му дал залог на верност, Bереника и нејзините синови Хебризелмус, Терес, Сатох и Садала одлучиле, а тоа влијае на нивните потомци; да му се предаде доживотно Епимен со својот имот на Спарток. Епимен е задолжен за должност да му служи на Спартох најдобро што може и на оние на кои Спартох го доделува. Синовите на Bереника се обврзуваат да го изведат Епиман од храмот на самотракиските богови, под услов да не му згрешат, туку да му го предадат на Спарток заедно со неговиот имот, не земајќи ништо од нив. И ако стане јасно дека нешто од ова е прекршено, судија треба да биде Спарток. Оваа заклетва ќе биде напишана на камени плочи што треба да се постават; во градот Кабиле во фосфорониот /храм на божицата Артемида Фосфорос/ и во агората до олтарот на Апалан (еве ви фалсификат ''Аполон'' é римски бог) и во Сеутополис; во храмот на големите богови и во агората во светилиштето на Дионис (Дион нé ''дионис'' го нема) до олтарот.
Оваа заклетва нека биде за доброто и среќата на оние кои ја чуваат. Bереника да му ги чува /Епимен/ старите заклетви /дадени од Севт/''.

 

12.

НАТПИСОТ ОД ХАЛКИДЕОН (Од Музејот РИСД)

Овој натпис (сé разбира ако нé е фалсификат) на модифициран ''коинон'' од римскиот период, бил наменет за данајските колонии од Полуостровот Халкидеон (т.н. Халкидик) - Македонија, кракот Кацандра од страна на ''кајзертхос Траиан ој''.
Текстот ој''. Текстот нé е на грчки јазик, туку на данајски, кој é неразбирлив за грците.
Грчките шпекулатори го претставувааат како ''македонски јазик'', што é апсурд.

Кратка Историја

        Македонскиот владетел василеос Амјнта ПРВИ, дозволил да сé насели една колонија на аѕајци (данајци) од Аѕена, јужно близу Македонскиот приморски град Терма (идниот Ѕецалоника, потоа Тхецалоника, оттука Солун) и сé населиле во градот Маѕеон (нé Метхон, зошто е погрешно прочитан натписот). Tаа колонија била уништена најверојано од Македонскиот владетел василеос Филип Македонски, зошто после тој момент нé се спомнува повеќе во историјата. Сепак данајската колониja успеалa да основа и колонија на Полуостровот Халкидеон, кракот Кацандр. Името на кракот é подоцнежно име ѝ e во чест на Македонскиот владетел (узурпатор) Кацандр (т.н. Касандар).

Во времето на римската окупација од 148 п.н.е до 48 п.н.е постоела Македонска Лега, во служба на римјаните, која најверојатно била расформирана од Гај Јулиј Цезар, бидејќи била во сојуз со неговиот ривал Помпеј после поразот кај Битката кај Фарсал 48 п.н.е (Ѕецалија).

''LEG'' (ЛЕГА, писмото на '' Цутот'') МАКЕДОНОН (писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'') и од левата страна штит со лик на божицата МА - главна богиња на Македонците, Македонска кованица околу 148 п.н.е.
Македонски воени единици ги помагале римајните во востанието против Легата Ахаја, зошто територијата на римската провинција Ахаја (териториите на Легата Ахаја плус териториите на Лаконија) била припоена кон Македонија после 148 година п.н.е некој период, управувана од римскиот конзул во Ѕецалоника (идниот Солун).

13.

Птолемаиоите во Египет биле владетели нé само на египјаните (коптите) и Македонците туку и на данајците. Сите од Птолемаиојската владетелска лоза сé претставувале на египетски (коптски) јазик, на Македонците тие сé претставувале на Македонски јазик, Каменот од Розета é доказ, па и на данајците сé претставувелe на данајски јазик за да ги разберат.

Оваа табла подолу не е ништо друго освен ''билет на презентација'', да им објаснат на данајците кои сé Птолемаиoите:

Овој натпис им кажува на данајците од Горен Египед кои се Птолеамоите - Македонци

Овој натпис им кажува на данајците од Горен Египет кои сé Птолеамиоите - Македонци

14.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

АПАМЕА - Кованица од Апамеа, за да се увериме за точното име на античкиот град во денешна Сирија.

Натписот од мозаикот од Апамеа - Сирија

Последните 3 збора, од натписот од десно, ''ТОЈ C МАКЕДОНИА'',  буквално.

1. - ФИРМИ НОЈ МЕНО ДОМО С ТОЈ ЏАР ИСТO C ДИА ПРЕЧАНТОС;

2. - 211 СА НОЈ ТОЈ ФИЛОХJОН Е И С ТХ E РАПИАН;
    -  211 - СО НАС Е ТОЈ ФИЛОХЈОН  Е И  СО НИВ РАПИАН

3. - Е ЅЕД ОН ТО АНТOНИHO ТAСО Е О ФИЛМНAМA С ТO;
  - Е ЗРАКОТ ТОЈ ( ИМПЕРАТОР) КОСТАНТИН ТОЈ СО НЕГО Ѐ СОЈУЗНИК И ТОЈ  ИСТО, 

4. - ГEHО МЕНO АРХИМЕИС Е ПИМЕЛИАНАР РOС ТOН;

5. - ЕЈ СЕВИОЈ ДЕ ТОЈ ТAС ПАНЕЈ ФИМОЈ МНAМAС;

6. - A ЕПИ ХОРAГИС ИСТО ЏЕРГОНКА И 8 АНОР TXOСИС;

7. - ПАЈ ЛОЈ ТОЈ TXЕОФИЛЌА И ФИЛОХJ ПРЕ СВЌА И АРХИКОЛ;
    -  ВО МЕСЕЦ ЈУЛИ ТИЕ ОФИЛЌА И ФИЛОХJ ПРЕ СВAЌА И АРХИКОЛ,

8. - МHА ПИЛ ЛЕO КИН ЛФ ТОЈ 328 Е ТОJ С МАКЕДОНИА.
      - НА ЗБОР КАКО ОД ЛАВ ТОЈ 328 Ѐ ТОЈ СО МАКЕДОНИЈA.

Мешавина на Македонски-римски јазик и писма.

        Натписот од мозаикот од Апамеа - Сирија, јасно кажува 2 работи:

1. Таканареченатa ''Источна Римска Империја'' - Ромеjа сé именувала:                        ''Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија '' - МАКЕДОНИA (Македонија).

2. Натписот é на три јазици: Македонски, римски и данајски јазик.
        Првиот ред é на латински (римски) јазик, вториот и третиот ред сé на Македонски јазик, четвртиот ред é на аѕајо/данајски јазик, петтиот ред é македонски јазик, шестиот ред é на аѕајо/данајски јазик, седмиот и осмиот ред сé на Македонски јазик.

ПРСТЕНОТ ОД ЕЗЕРОВО - БЛИЗУ ФИЛИПИ
(Пловдив,денешна Бугарија)

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Прстенот од Езерово

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Прстенот од Езерово е на Македонски јазик и нé е толку древен како што сé фантазира

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

''ЕР Е НЕ АТИЛА'' - Атила не е ''ЕР'' - римјанин
(Прстенот е од времето на Атила 406 - 453 нашата ера)

 

Грозни фалсификатори, ќе ви ги фатиме и ќе ги одбележиме сите одвратни фалсификати.

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Кованица со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија.

Кованицата é локална кованица на демотско писмо од Силисија (Феникија, околу градот Ис), времето е грбо кажано од времето на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски или малку после неговата смрт, (со оглед дека го има Македонското Сонце со 16 зраци), нé постра од 150 година п.н.е, значи од 333 година п.н.е, (ниако пред тој временски период) - 150 година п.н.е, од Македонските колонии од Силисија.

http://www.makedonijaese.com/Kamenot%20od%20Roseta.htm
http://www.makedonijaese.com/Aleksandar%20Makedonski.htm

Баварските грци и асимилираните aлбанци нé се антички, немаат никаква врска со атиката:
http://www.makedoniaese.com/istorija%20na%20grcija.htm

''Хелените'' сé луѓе од античкиот период, пред Христијанството, кои го обожавале Богот на Сонцетo, значи тоа било религија, како денес христијанството, НЀ НАЦИЈА. Значи во таа религија од античко време која денес веќе не постои, тие луѓе верувале и го обожавале Богот на Сонцето, но и други богови, богот на светлината Ѕе им бил еден од врховните божества.
http://www.makedoniaese.com/heleni.htm

Писмото ''КОИНИ'' е Македонско.

''Македонците, докажано на кованици од времето на Mакедонскиoт владетел василеос Амjнтaој (Аминта) ПРВИ, таткото на василеос Александрој (Александар) ПРВИ, македонскитe владетели, официјално за потребите на македонскиот двор го употребуваат писмото ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', најмалку 100 години пред аsајцитe (данајцитe, таканаречените „антички aтињани“).
Аѕенa (данајскиот град-држава, т.н. „Атина“), дури во 403 година п.н.е, за време нa реформите нa аѕајскиот тиpaн Евклид, гo воведува пиcмo ''КОИНОН МАКЕДОНОН''.

Извори на страницата:
http://www.makedoniaese.com/makedonsko%20pismo.htm

Грчки ''романтики'':
Шпекулација која сé разбира лага, дека кованицата é од Мазе 385 - 328 година п.н.е, но Мазе бил данаец прво персиски страп на Египет, сé предал зошто немал друг излез, немал војска, данајската војска во склоп на персиската била целосно уништена кај Ис 333 п.н.е, му го предал целото злато на Македонскиот владетел Василеон Александар Македонски од Египет и сé здобил со доверба, потоа преместен како страп во Вавилон (сé претпоставува) каде му било дозволено да кова и ''данајски кованицѝ'', со глва на Аѕе (данајскиот бог на Сонцето) и буфот значи ако бил страп на Вавилон, НЀ бил на Силисија, (Киликија како сакате), А КОВАНИЦАТА Ѐ ЈАСНО ОД СИЛИЦИЈА, внимавајте на овој детал (но, на крај што é битно, тој служел на Македонците).

Кованица на данаецот Мазачес - Мазе, како сатрап на Араклеонија (така ја преименувал Македонскиот владетел Василеон Алксандар Македонски, Вавилонија) во ВАСИЛЕОНДОН МАКЕДОНИЈА, му било дозволено да кова своја локална валута. 331-323-2 п.н.е. Аверс: Аѕе - данајскиот бог на светлината. Реверс: буфотод Аѕена - (данајска), ''MZDK''.
Кратка биографија за данаецот Мазе има и кај страницата на Македонскиот владетел Василеон Алксандар Македонски.

 

 

КОВАНИЦИ ОД ''ВИСТИНСКА МАКЕДОНИЈА'', независна територија во римско, во областа Касторија, Македонија

        Македонците ја заштитувале својата култура и писмо преку кованици, доказ é оваа кованица од рано-римското ропство:

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

''К?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? IN?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? N   MAKEΔ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? NΩN'' - КОИНОН МАКЕДОНОН . В (василеос) . НЕО . - МАКЕДОН ОН   КОИН ОН (подвлечено со црвено).

 КОИНОН МАКЕДОНОН 

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????   ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

АЛЕКСАНДРОЈ (левата страна од кованицата) и десната страна, таа со коњот: ''МАКЕДОН - НИО (ние) ВЕРОИНОН (латинизирано - ''ВЕРО (вистинскиот) И (и), ОН (тој)'', текстот најдолу, за жал нé се гледа добро првата буква: ''?COKOP'', најверојатно é буквата ''Н'' (eтa), значи - НСOКОР, кованица од ВИСТИНСКА МАКЕДОНИЈА, независна територија во римско, во областа Касторија, Македонија.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Горско божество СИЛЕН - МАКЕДОНОН

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

КОИН ОН МАКЕДОН ОН 

 

император Александар Север''и''ус

Кованицана римскиот император Александeaр Северус

        Kованиците со натписот ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' од Македонија воглавно cé од време на владеењето на римскиот император Александeар Север ''и''ус, од областа ''Касторија'' - Македонија, таму имало ''независна територија'', таа територија сé именувала како ''ВИСТИНСКА МАКЕДОНИЈА''.

 

        Азбуката КОИОНОН МАКЕДОНОН по римска окупација претрпува измени, сé додава буквата ''Z'' - ''zeta'' - зета, која нé била во азбуката пред римската окупација, како доказ може да сé послужуме од третиот текст од Каменот од Розета, каде иако é наменет за данајците во Египет доказ дека ѝ данајците нé ја користеле таа буква пред да дојдат римјаните и таму нема ''Z'' - зета, погледнете ѝ уверете сé и вие, ова é сигурн доказ, значи таа буква''дошла'' со римјаните, како и таканаречениот ''Зеуc'',.. значи пред римско нема ''зеуc'', има Ѕе, Ра, Иле и Ксе - боговите на светлината.
На каменот од Каменот од Розета има ''ЅЕОН'' и ја има буквата коинон ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - З, но нé таа од ''азбукатa на Цутот'' - ''Z''.

Многу значајно откритие.

        Ѕе и Ксе - Македонските богови на светлината, сé бришаат и искривуваат ѝ сé заменуваат со Аполо - римски бог и итн, има и други измени, може да погледнете на фотографијата подолу:

писмото на  Царингратската Патријаршија

АЗБУКАТА КОИНОН МАКЕДОНОН по римска окупација - модифицирана азбука зa потребите на Царингадската патријаршија - Писмото на Царингадската патријаршија

Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија

Исто и ромеите користеле букви за броевите

        Значи писмото на божицата мајка - МА, ''напишаното на Ма'' - ''ГРАМ МА'', постана ''напишаното на Ма'', но од Атика, со промена на името на градот Аѕена во ''Атина'' и со промена на името на малиот полуостров ''Аѕеика'' во Атика, оттука: ''ГРАM МА (а) ТИКА'' - ГРАМАТИКА. Така тие од Царинградската патријаршија си го присвоија Македонското писмо. Еве колку е '' стар'' зборот ''граматика''.

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

Еве го резултатот на тие реформи и свештениците нé ги разбираа книгите и натписите, народот уште помалку.

Во борбата за религијата и верниците ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? Ѕе, од ''светлина'' постана ''мрак'', со рогови и итн.

        Црквата од Костантинопол го проповедала Словотo Божјо на мешавина од три јазика: римско - (латински) - македонски бил додаден и данајскиот јазик, а заслуга за тоа имала Елена која најверојатно била данајка, женета на Костантин 1-ви, (кај малиот Полуостров Кaрон Ѕеон т.н. ''керонресе'' близу Костантинополе имало колонија на данајци од времето уште на персиските војни, аѕајци од Аѕена сé населиле да го надгледуваат преминот од страв од повторен напад на персијците 479/8 п.н.е.) која ја искористила својата положба за тој ерс, значи азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' ја презеде црквата од Костинтинаполe и ја модифицира, избриша некои букви, како на пример, тие ја замениjа буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, co: ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX, (таа работа ја направија римјаните нé ромеите) за да го укинат богот на светлината - ''ЅЕ'' и некои други и додаде некои нови, направија измени на гласовите на некои букви, на пример: ''В'' стана: ''Б'', можете да направите споредба и вие самите и ја адаптирaа азбуката на данајскиот јазик, но, нé на Македонскиот јазик, таа азбука нé беше повеќе практична за Македонците, на тој начин извршија културен криминал.

        Македонците и другите слово-венетски гласни - словени, одбиваа да го учат Словотo Божјо на странски јазик, затоа излезе потребата да сé измисли нова азбука за Македонците и останатите ''словено-гласни'', со тоа да сé справат со ''латинската'' пропаганда и асимилација.

КЛИМЕНТ, кој сé до неговата смрт на "27 јули 6424 година" од создавањето на светот, односно до 916 година по новата ера бил преокупиран со импозантна книжевна дејност. Во овој контекст добиваат исклучително значење зборовите на ромејскиот (византискиот) всилис (цар) МИХАИЛ 3- ти (842 - 867) кој обраќајќи му се на КОНСТАНТИН - КИРИЛ му рече:

"ОТИ ВИЕ СТЕ СОЛУЊАНИ, А СИТЕ СОЛУЊАНИ ЧИСТО СЛОВЕНСКИ ЗБОРУВААТ".

ЗА ЖАЛ ОВОЈ НАТПИС ПОГОРЕ (ако нé и целото ''житиие'') ТВРДИМ ДЕКА Ѐ ФАЛСИФИКАТ, ЗА ДА ИЗМИСЛУВААТ ''СЛОВЕНИ'', зошто ромејските владетели сé претставувале на Македонски јазик, пример é и самиот всилис Михаил 3 - ти:

     Кованцa од ромејскиот всилис Михаил ТРЕТИ:
(левата стр.):
''+ INSYS XRIST?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? YS NIC?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''
(десната стр.):
''+ MIXA/HL ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? OΔOR?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? S ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? Є  C  L?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????  Є  C  ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? I  ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? SILIS RO/MAION''
ИСУС ХРИСТOУС 5128
МИХАИЛ ТХЕОДОРBС ТХЕ С ЛB Е С ТХИ ВСИЛИС РОМАИОН.

 

        Како што можеме да забележиме иако ''Источното Римско Царство'' имаше многу Македонски одлики, обележја и сé именувалo:                                         ''Монета со писмото ''црти и рецки'', истото писмо кое го среќаваме и на средниот текст од ''Каменот од Розета'',.. значи има повеќе видови на писма во Македонија '' - МАКЕДОНИA (Македонија), но ги заборави или ги игнорираше вистинските Македонци од Македонскиот Полуостров.

Римјаните го забрануваа христијанството, додека и тие самите нé се ''претопија'' како христијани, нé азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'', додека азбуката ''КОИНОН МАКЕДОНОН'' ја презеде црквата од Костинтинапол и ја модифицира, избриша некои букви и го проповедала Словотo Божјо на мешавина од три јазика: римско (латински) - македонски и данајски јазик.

           Тxецалците (ѕецалците - тесалците) сé одвоиле од Македонија за време на римско и си створиле свое писмо ''КОИН ОН ТXЕ ЦАЛ ОН'', но базата ''КОИНОН'' останала, што нé е ништо спорно, тоа е исто како денес со кирилицата, денес има ''Македонска кирилица'', ''српска кирилица'', ''бугарска кирилица'' , ''руска кирилица'', ''украинска кирилица'' и итн. 

Сé претпоставува како што гледаме има пример со ''КОИНОН ТXЕЦАЛОН'' и другите кои ја користеле азбуката ''КОИНОН'' си ја присвојувале, но за тоа треба докази, нé зборови. 

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

КОИНОН ТXЕЦАЛОН  

          Алчните грци од 1830 го презедоа писмото на Царингратската Патријаршија, кои денес немаат никаква јазична, културна, религиозна и антрополошка поврзаност со античките, сакаат да си ја присвојат целата антика, а нé се ''антички'',  користат само модифицирана ''коинон'' азбука, коja é различнa од древното Македонско писмо ''КОИНОН МАКЕДОНОН''. 

 

ПРАВОПИС И СПОРЕДБА НА РАЗЛИКИ

          Грците нé се антички, нивното писмо и правопис сé разликуваат од древното Македонско писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН".
Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" нé е погодно за грците, додека за Македонците и денес би било практично.
Денешното грчко писмо é копија на писмото на Царинградската патријаршија и сé разликува од Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН".
Секој треба да знае да ги разликува Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" и писмото на "Царинградската патријаршија" кои сé две различни азбуки.

Грците и грчките вазали - гркоманите упорно тврдат дека, Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" и писмото на "Царинградската патријаршија" или по нивно "грчко писмо" сé исти, НО, нé е така.
Многу букви (знаци) сé изговараат различно, исто така и други Македонски букви нé се среќаваат во другата "нова азбука" или обратно.
Пример ќе дадеме со буквата "В", која é ист знак и во ''Македонската кирилица'' и воопшто во другите кирилици, но кај "новата азбука" знакот "В" сé чита како "Б".
Има и други примери со многу други букви.
Примери на зборови со буквата "В":
- "ΒΑΣΙΛΕΩΣ" - ВАСИЛЕОС - правилно прочитано според Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" ѝ означува: вас иле ос - на вас Иле (светлината) - вашата светлина.
Според "новото писмо" : "ΒΑΣΙΛΕΩΣ" сé чита: "басилеос".
Но ние Македонците имаме и име кое останало со векови кај нас, а тоа е:
- ВАСИЛ, нé "басил", или празник,
- ВАСИЛИЦА, нé "басилица", значи "новото писмо" го искривува значењето на древните Македонски зборови и натписи, затоа, тоа "ново писмо" нé е функционално за Македонците.
Женски род: "ΒΑΣΙΛIΣΣAΣ" - ВАСИЛИЦАС - ( владетелка, жена на владетелот).

          Во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" нé постои посебен знак за буквата ''Б'', туку сé користат (значи комбинација) споени буквите ''П'' и ''Е'' - коинон ''E'' и го даваат гласот ''БЕ'', додека во ''новото писмо нема буква ''В'', малата буква ''v'' é мала буква ''н''.

          Буквата "V", во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" сé чита како "У", додека во "новото писмо" буквата "У" é знакот "Y", но во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" буквата "Y" сé чита како "Ј".
Како што може да забележиме и се увериме, тоа се две азбуки сосема различни. Сé разбира има и многу други разлики.
"Новото писмо" го искривува Македонскиот јазик напишан на Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" и нé е функционално за Македонскиот јазик од било која епоха.

          Светата буква ''Н'' која го потенцира името нa некое важно божество, кај Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" сé чита како ''А'' или ''Е'', но може ѝ да é код, во тој случај нé се работи за име на божество, додека кај "новото писмо" сé чита само и секогаш како ''И''.

          Буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - Ѕ, која го симбилизира богот Ѕе ја има само во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН".

          Буквата: '' ?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? '' - TX é ''римски производ'' ѝ сé појавила во 40 - те години п.н.е. и ја има само во ''новото писмо''.

          Во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" знакот за малото ''о'' é овој: '' '', додека во ''новото писмо'': ''?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ?????????? ''.

          Во Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" знакот за буквата ''З'' é овој: '''', додека во ''новото писмо'': ''Z'', буква која што é превземена од тајната Македонска ''азбука на Цутот''.

Како што може да забележиме на прв поглед изгледаат идентични азбуки, но Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" и писмото на "Царинградската патријаршија" - ''новото писмо'', сé апсолутно две различни азбуки.

"Новото писмо" го искривува Македонскиот јазик напишан на Македонското писмо "КОИНОН МАКЕДОНОН" и нé е функционално за Македонскиот јазик од било која епоха.

Сé разбира има уште многу други разлики, кои ќе ги надоврземе понатака, ако има потреба.

 

 

CH'SE

?????? ?? ??????? ''???? ? ?????'', ?????? ????? ??? ?? ????????? ? ?? ???????? ????? ?? ''??????? ?? ??????'',.. ????? ??? ?????? ?????? ?? ????? ?? ??????????

 

v

V

V

 

V

 

v

v

 

 

 

 

 

 

 

 

>

v
vv

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

<

v

v

VV

ЅЕ - ДАМКА ИЛИЈА, ВО МАКЕДОНСКИОТ ФОЛКЛОР
 
МАКЕДОНИЈАAlexandroy MakedononМАКЕДОНИЈА

 

ЅЕ
ДАМКА ИЛИЈА
ВО
МАКЕДОНСКИОТ ФОЛКЛОР
Македонски народни везови

Македонска носија, Радовиш -  - Македонија

Ова е календар од Украина

Пурпурот во Македонската народна носија

Пурпурот во Македонската народна носија

ЅЕ
ДАМКА ИЛИЈА
ВО
МАКЕДОНСКИОТ ФОЛКЛОР
Македонски народни везови

-<>-

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ (УБАВИТЕ) - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

БУКВАТА НА ''ЅЕ'' КАЈ КАЛЕШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

ЅЕ КАЈ КАЛEШИТЕ - ТЕТОВАЖИ

          Ова докажува дека Калешите си ја задржале античката Македонска вера со векови, тетоважата на буквата на Ѕе é да сé заштитат од исламизација и од другите вери, исто како што правеле Македонките,

тетовирале крст на челото за да сé заштитат од насилна исламизација за време на османлиското ропство.

 

 

 

 

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани


 

 

ИСПРАТИ КОМЕНТАР:

 
 
ПРЕЗИМЕ
ИМЕ
ГРАД
ДРЖАВА
е-маил
КОМЕНТАР

 

 

*** Можете да не контактирате и на кoнтакт е-маил: info@makedoniaese.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandroy Makedonon

Василеон Александрој Македонон и го подари светот на македонците, а тие како му возвратија,.. го отруја, фамилијата му ја уништија,... а денес наместо Македонон (Македонски) го нарекуваат ''велики'' или ''the great'', додека државата на латиница му ја нарекуваат ''Мacedonia'' - Мацедониа, итн,.. а да ќе заборавев,... дозволуваат некој друг да и бира име.

Ќе се најде ли некој да ги ''подисправи'' работите?

'' ,.. КОЖАТА ЛАВОВСКА ОД КРВ, ЌЕ СКАПЕ ОД КРВТА И ЌЕ СЀ СТОРИ ПАРЧИЊА.

КОЛКУ ГИГАНТИ, ТОЛКУ ЌЕ СЀ НАПРАВАТ ЏУЏИЊА, ТОЛКУ АРАМИИ, ШТО ЌЕ КРАДАТ И ЌЕ ЈА РАСИПУВААТ КОЖАТА ЛАВОВСКА.

СИТЕ ЌЕ ЈА САКААТ, СИТЕ ЌЕ ЈА ГАЗАТ, ЕДЕН БУДАЛА ОД РАЃАЊЕ ЌЕ ЈА БАРА.
ПУРПУРОТ ЌЕ СЕ ИСКИНЕ И ЌЕ СЕ НАПРАВИ ВАЛКАН ОД КРВТА И КАЛТА.
БЕЗОБРАЗНА ВОЈСКА ЌЕ ГО ГАЗИ УЧЕНИОТ ЧОВЕК, А ЖЕНАТА ЗА УСРАМУВАЊЕ.

НА ПОП ЌЕ ГО ДАДАТ ПУРПУРОТ ЗА ЛАЖЕЊЕ.
ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА ЌЕ СЕ КОЛАТ И ЌЕ СЕ НАДЕВААТ НА РAЖЕН.
СИНОТ НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ СМЕЕ И ЌЕ СЕ СМЕАТ ДО НЕГО.

ЌЕ МОЛАТ И ЌЕ ПЛАЧАТ, СО НОЖОТ НА ТАТКО МУ, ШТО МУ ОСТАНА, ЌЕ МАВАAТ ВО ТЕМНИЦАТА.
ТРИЕСЕТ И СЕДУМ ДЕНА ЌЕ ПОМИНАТ КОГА ВИДЕЛОТО НА МЕСЕЧИНАТА ЌЕ СЕ УГАСИ И ПУРПУРОТ (СОНЦЕТО) ШТО ГО МИНУВА СИНОТО ВИДЕЛО НА НЕБОТО, ЌЕ СЕ ВРАТИ И ЌЕ ГО СТОЛИСА ВЕКОТ.

СКАПАНОТО СО ОГАН, ДЕЦАТА НА БОЖИЦАТА МАЈКА ( ДЕЦАТА НА ЖЕНАТА), ЌЕ ГО ИСЧИСТАТ БОЛНИОТ ВЕТAР.

ЗОШТО 1000 ГОДИНИ СЀ КАКО ДЕНОТ ОД ВЧЕРА. ТУКА СЕ ИСТИТЕ ПОВТОРУВАЊА НА ВРЕМЕТО КОЕ СИ ПОМИНУВА, А ОСТАНУВАШ ТИ, КАКО ФЕНИКС  СЕ ПОВТОРУВАAТ  ОД ПЕПЕЛТА, КАКО ДУХ И КАКО РАЗУМ ВИСТИНСКИ ВО ДАЛЕЧИНАТА....''

 

 

На ден 03 / Ma / 2009, е конструирана страницата на Македонија СЕ: http://www.makedonijaese.com/. Тој ден и с смета за роденден на организацијата Македонија е СЕ.

На ден 16 / Жустар / 2016, е конструирана peзepвнaтa страница на Македонија е СЕ: http://www.makedoniaese.com/

????????? B?KTOP

Уште на самиот почеток интернет страницата на Македонија е СЕ, бидејќи зборува за Вистинската Историја на Македонија со историски факти, но и актуеллни политички настани, СТАНУВА ТРН во очите на сите непријатели на Македонската Држава, ма и трн во очите на некои политички организации во Р. Македонија.

Страницата на Македонија е СЕ, е конструирана како резултат за потребите на Македонскиот Народ и друѓите да се запознаат со Вистинската Македонска Историја, политика и болното Македонско прашање.

Страницата на Македонија е СЕ е конструирана за да помогне за зачувување на македонскиот идентитет, земја, култура, јазик, право за слободен говор, мисла, движење, соживот cо другите национални малцинства во Македонија, слободно искажување и поттик на искажување HO и негување на националниот идентитет како во Македонија така и во светот.

 

ГАСНУВА  -  АЛЕКСАНДАР МАКЕДОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON

 

 

 

 

 

 

 

 

Наскоро, ПОСЛЕ ПОВЕЌЕ ОД 2200 ГОДИНИ ЌЕ ИМАТЕ МОЖНОСТ ДА ГО ИМАТЕ МАКЕДОНСКОТО СОНЦЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ, СО ПРАВИЛЕН ОБЛИК И ЛИК, ЦЕЛОСНО ИЗРАБОТЕНО ОД УМЕТНИЦИТЕ НА МАКЕДОНИЈА Е СЕ

 

.__VASILEON ALEXANDROY MAKEDONON__
MAKEDONONBACИЛEOHMAKEDONON

КОНТАКТИРАЈТЕСОМАКЕДОНOH И МАКЕДОНИЈА Е СЕ

За сите инфомации, контакт е-маил: info@makedonon.com, info@makedoniaese.com, info@makedonijaese.com

Македонија е СЕ, се залага за нова химна: '' Земјa Mакедонскa''

 

>
>
>

 

Alexandroy MakedononAlexandroy MakedononAlexandroy Makedonon

  
MAKEDONONMAKEDONON

НИЕ СЕ ДЕФИНИРАМЕ КАКО ЉУБИТЕЛИ НА СЛОБОДАТА 

ЗА НАС МАКЕДОНИЈА Е СЛОБОДАТА 

 АКО ИМА

МАКЕДОНИЈА

 ЗА НАС ИМА И СЛОБОДА

Копираит © Македонија е СЕ MAKEDONIAeSE.com Сите Права Задржани

Македонија е СЕ Партија на Народот на Слободата МС ПНС
Историја на Македонија

МАКЕДОНИЈА

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

MAKEDONIA

        BACИЛEOH Alexandroy Makedonon  МАКЕДОНОН

MAKEDONONАЛEКCAHДРОЈMAKEDONON

Македонско Име вечно нема да загине.
Глава даваме, Македонија и Mакедонско име не даваме.

Од Македонија и Алекcандрoj Македонон, славeн Василeoн Македон нема да се откажеме.
Cлава македонска ќе повратиме,
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон обожaваме,
Македонија, земја нај мила уважуваме.

Малку сме на број, ЕЈ, ХЕЈ,
силни сме во бој, ЕЈ, ХЕЈ.
ЕЈ, Алекcандрoj, OJ, OJ,
ЕЈ, Македонон, OH, OH.
Алекcандрoj Македонон славен Василeoн Македон, нас не предводи.